Dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, susține că toate examinările cu radiații trebuie să aibă o justificare clară, deoarece acestea pot fi periculoase, în special atunci când vine vorba despre copii.
Un medic radiolog ieșean trage un semnal de alarmă
Un CT (Computer Tomograf) se realizează doar în regim de urgență, atunci când cel mic ajunge cu traume, politraume. Pentru alte afecțiuni este indicat IRM (Imagistica prin rezonanță magnetică), deoarece nu iradiază deloc.
„De obicei, nu facem CT la copii, facem IRM, cu sedare pentru cap sau coloană, singura indicație pentru CT este politrauma în urgență. Expunerile imagistice sunt mai puțin indicate, copiii sunt mult mai predispuși, mai ales în perioada de creștere. Radiațiile X afectează mai ales țesuturile în dezvoltare. Riscul este mai mare, chiar și de până la 3 ori, față de un adult.
Însă atunci când copilul vine cu simptomatologie, se face IRM pentru a avea toate informațiile. Este un principiu al radioprotecției”, declară dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Medicii optează pentru ecografii în cazul copiilor
Explorarea Computer Tomograf a devenit una dintre cele mai căutate tehnici pentru precizia pe care o oferă, cu toate că totul trebuie să aibă o limită. În cazul copiilor, medicii optează pentru ecografii, deoarece sunt mai puțin periculoase. De asemenea, se folosește și IRM-ul, dar este neplăcut pentru cei mici din cauza spațiului îngust și a zgomotului puternic.
„Există un principiu în radiologie, se numește Alara, care spune că trebuie să găsim metoda cea mai puțin iradiantă. Nu putem face compromisuri. Un mare avantaj este că putem face un RMN cranio-cerebral. Dacă nu este o urgență majoră, de cazuri clinice, de traume, de politraume, în care trebuie făcut un CT în primele minute, atunci nu se face. IRM nu are iradiere deloc, astfel, unde se poate înlocui, trebuie înlocuit.
Dacă putem face o ecografie, nu mai facem CT, pentru a limita iradierea. La noi la spital vin cazurile cele mai complexe. Pentru copiii care suferă de tulburări de comportament este mai dificil, pentru că pentru cei din familie este greu să-și dea seama dacă este vorba despre o tulburare de comportament sau despre o leziune. Se poate ajunge chiar și la vârsta de doi ani, în care copilul să nu vorbească, să nu meargă, să nu se dezvolte.
Există și cazuri care nu ajung la crize epileptice, în urgență. Creierul fiind în dezvoltare, automat crește și leziunea pe care o are. Este un fel de competiție. Nu-ți dă o simptomatologie ca atunci când tumora crește într-un creier în care cutia craniană este închisă și orice crește dă simptome. Se face screening, însă multă lume nu are acces la morfologia fetală, la ecografie intrauterine, unde te poți uita la creierul copilului și se poate observa dacă are o leziune”, a subliniat dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Corect! De aceea sunteti specialisti ca sa informati corect cetatenii care au copii,
asa ca va multumim. Trebuie sa iasa mai des doctorii din medicina sa informeze cetatenii despre beneficii si riscuri.Trebuie o educatie mediaticata pentru cetateni in ce privesc aspectele medicale care iii privesc in mod direct. Asa ca sa ne respectam doctorii nu sa-i ponegrim si sa-i desconsideram ca avem nevoie dumnealor.