Prima pagină » Coronavirus » Avertismentul OMS privind întârzierea vaccinării copiilor: „Avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută”

Avertismentul OMS privind întârzierea vaccinării copiilor: „Avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută”

15 iul. 2021, 10:16,
Bianca Rebegea în Coronavirus

Joi, 15 iulie, Organizația Mondială a Sănătății a emis o avertizare privind riscul „unei catastrofe absolute”, în cazul în care nu se recuperează întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor din cauza pandemiei de COVID-19 şi dacă restricţiile sanitare sunt ridicate prea repede, relatează AFP.

”În 2021, avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută”, a avertizat la Geneva dr. Kate O’Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Pandemia a determinat ca resursele şi personalul să fie redirecţionate spre lupta împotriva COVID, iar multe servicii medicale au fost închise sau a fost redus programul. Oamenii au fost, de asemenea, reticenţi să se mai deplaseze de teama de a nu se infecta, chiar şi atunci când măsurile de izolare nu le interziceau acest lucru.

Copiii neprotejaţi şi o ridicare prea rapidă a restricţiilor sanitare împotriva COVID – care, de asemenea, au protejat parţial de anumite boli la copii – îşi arată deja efectele, un exemplu fiind apariţia unor focare de rujeolă în Pakistan, a subliniat oficialul OMS.

Aceşti doi factori combinaţi sunt ”catastrofa absolută împotriva căreia tragem, acum, un semnal de alarmă, pentru că trebuie să acţionăm imediat pentru a-i proteja pe aceşti copii”, a insistat ea.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, explică de ce este importantă vaccinarea copiilor

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a fost prezentă vineri, 4 iunie, la Iași. Aceasta a explicat de ce este importantă vaccinarea copiilor.

Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor este importantă, deoarece în acest fel le poate fi permis să intre mai ușor în contact cu persoanele adulte, care sunt nevaccinate sau care nu se pot vaccina. În plus, copiilor le va fi redus riscul de a contracta boala.

De asemenea, vaccinarea copiilor este importantă pentru sănătatea publică şi este sigură pentru copii. Ea a fost dovedită atât de Asociaţia Europeană a Medicamentului, cât şi cea Americană.

„Cred că e important să vaccinăm copiii, pentru că aşa le putem permite acestora să intre în contact mai uşor cu persoanele adulte care sunt nevaccinate sau care nu se pot vaccina şi le reducem acestora riscul de a contracta boala. Vaccinarea copiilor este importantă pentru sănătatea publică şi este sigură pentru copii. Ea a fost dovedită atât de Asociaţia Europeană a Medicamentului, cât şi cea Americană. Din acest motiv a şi fost acceptată şi recomandată”, a precizat Mihăilă.

Ioana Mihăilă: „Ţinta noastră este să vaccinăm un procent cât mai mare din populaţia la risc”

Ioana Mihăilă a mai declarat că îşi doreşte ca un număr cât mai mare din persoanele vârstnice sau care au comorbidităţi să fie vaccinate, în acest sens medicii de familie având un rol important, deoarece cunosc profilul medical al pacienţilor lor.

„Ţinta noastră este să vaccinăm un procent cât mai mare din populaţia la risc, adică persoanele vârstnice şi persoanele cu comorbidităţi. Din acest motiv, mergem din ce în ce mai intens spre medicii de familie, oferindu-le acestora suportul şi tot ce este nevoie pentru a intensifica vaccinarea la medicul de familie. De fapt, medicul de familie este cel care cunoaşte cel mai bine care este profilul de risc al tuturor pacienţilor”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`