Prima pagină » Local » Avertismentul medicului Oana Bădulescu pentru viitoarele mămici: „Analizele pentru depistarea afecțiunilor hematologice sunt vitale!”

Avertismentul medicului Oana Bădulescu pentru viitoarele mămici: „Analizele pentru depistarea afecțiunilor hematologice sunt vitale!”

08 feb. 2022, 08:35,
Cezara Moraru în Local

Medicul Oana Bădulescu, șef al Clinicii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon Iași”, avertizează viitoarelor mămici despre importanța analizelor pentru depistarea afecțiunilor hematologice. De asemenea semnalează cazurile tot mai grave care ajung în clinică, ca urmare a temerilor legate de noul virus. Tulburările de ordin sangvin conduc spre complicații acute în cazul infectării cu COVID19.

Cu toate că județele din aria Moldovei dispun de secții de hematologie, cazurile care prezintă complicații sunt redirecționate către Clinica specializată de la Spitalul „Sf. Spiridon din Iași”. În cazul bolnavilor de cancer, aceștia ajung la centrul de Hematologie IRO.

doctor oana badulescu

Prețul unui pachet de analize hematologice ajunge până la 800 ron

Cât costă un set de analize pentru depistare afecțiunilor hematologice pentru gravide

Pentru depistarea bolilor trombotice sau limfocitare, celulele responsabile de coagulare sângelui și de imunitate, costurile unui pachet de analize sunt foarte ridicate, fără posibilitate de decontare. Inclusiv trimiterea de la medicul de familie este inutilă. În cazurile gravidelor este vitală efectuarea acestor teste, deoarece pot surveni urmări majore care pun în pericol viața fătului cât și a mamei, dacă nu sunt depistate la timp.

„Prețul unui pachet de analize ajunge până la 800 lei. Boala nefiind considerată una majoră, nu este decontată de sistemul medical de sănătate. În multe țări din Europa aceste analize sunt decontate, mai mult de atât pacientele sunt direcționate în urma consultațiilor ginecologice. Dat fiind numărul mare de paciente care se prezintă la noi, sperăm la un program de decontare, în viitorul apropiat.

Doar în cazul meu, consult în medie, peste 100 de femei lunar. Noi le putem ajuta doar cu gratuitatea pe partea de tratament, care se urmează pe toată perioada sarcinii și perioada de lehuzie. Trebuie amintit că nașterea prematură, preeclampsia sau chiar pierderea sarcinii sunt complicații al profilului de trombofilie”, subliniază medicul Oana Bădulescu.

gravida pictata

Viitoarelor mămici le este indicată efectuarea analizelor pentru depistarea bolilor de coagulare, pentru a preveni posibilele complicații

Medicul Oana Bădulescu: „Există pacienți din zona Moldovei care ajung în stare critică”

Din cauza virusului COVID19 oamenii ezită să mai vină la tratamentele hematologice. Un bărbat hemofilic din Vaslui,  nu a mai venit la tratament în Iași, vreme de 2 ani. Hemofilia reprezintă o afecțiune rară unde, celulele din sânge nu se coagulează din lipsa unor proteine.

„La începutul lunii Ianuarie, un bărbat în vârstă de 50 de ani din județul Vaslui, care nu mai venise timp de 2 ani la tratament, de frica virusului, a ajuns în stare critică după ce a fost redirecționat de urgență la Iași. Bărbatul suferea de complicații ale colecistului. Pacientul a fost transferat ulterior spre secția de chirurgie unde lucrurile s-au agravat. Examenele ecografice prezentau abcese la nivel abdominal.

Forma severă de hemofilie pe care pacientul o prezenta, a făcut ca intervenția chirurgicală să fie una extrem de dificilă. Din fericire pacientul a putut fi salvat datorită întregii echipe ATI și a secției de chirurgie. Din păcate, nu este singurul caz”, adaugă medicul.

Amintim că nu este prima oară când la  Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon din Iași” pacienții ajung în stare gravă din considerente pandemice.

grafica trombocite

Un număr crescut sau scăzut de trombocite poate indica complicații severe

Ce tulburări hematologice apar în cazul infectării cu noul COVID19

S-au înregistrat cazuri care confirmă faptul că virusul poate provoca complicații hematologice inclusiv în cazul persoanelor care nu s-au mai confruntat cu astfel de probleme. Tulburările asociate cu COVID19 sunt reprezentate de scăderea limfocitelor și trombocitelor. De asemenea, tulburările de coagulare sunt frecvente, de aceea se indică administrarea anticoagulantelor.

„Am întâlnit două situații în care pacientele confirmate cu virusul SarsCoV2,  prezentau 0 trombocite. Ceea ce este șocant în acest caz este că acestea nu prezentau niciun simptom din sfera respiratorie ci doar din sfera hematologică, fapt ce a condus la complicații severe.

Explicația este că virusul a provocat acest răspuns al organismului. Majoritatea pacienților dezvoltă trombocitopenii medii. În cazul neprezentării la medic în timp util, se ajunge la deces”, atenționează medicul care militează ca viitoarelor mămici să-și facă analizele pentru depistarea afecțiunilor hematologice.

grafica covid19

Cele mai frecvente complicații hematologice asociate cu infectarea cu noul SarsCoV2 sunt trombozele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *