Dr. Ciprian Danielescu, medic oftalmologie la Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, vorbește despre riscurile complicațiilor oftalmologice în diabet și despre posibilitatea de pierdere bruscă a vederii. Retinopatia diabetică este însoțită de o serie de semnale. Există mai puține riscuri în cazul intervențiilor cu laserul, la nivelul ochilor.
Prin diabetică se înțelege o deteriorare a vaselor de sânge ale retinei, care conduce spre apariția vaselor anormale de sânge. Retina reprezintă cel mai important țesut care ne ajută în perceperea luminii. De asemenea, în retină se mai găsesc celule specializate care ajută în diferențierea culorilor.
Medicul Ciprian Danielescu: „Există oameni care ajung să vadă sub 10%, dar și cazuri de pierdere bruscă a vederii„
Numărul bolnavilor care suferă de retinopatie a crescut. Asta și din cauza lunilor în care oamenii au fost reticenți să se prezinte la consultații din cauza epidemiei de COVID-19. Acest fapt este grav, deoarece retinopatia poate conduce spre orbire.
„Toate persoanele care suferă de diabet au riscul de a ajunge la complicații precum retinopatia, nefropatia ori afecțiunile piciorului. Statistic, la cei care au diabet zaharat de tip I, riscul este mai mic în primii cinci ani. Riscul de retinopatie crește de la 10 ani în sus.
Depistate la timp acestea pot fi tratate cu succes. În cazul diabetului de tip II, riscul este cu 60% mai crescut. Un procent de 5% poate ajunge la retinopatie severă, care de multe ori presupune intervenția chirurgicală sau pierderea vederii sub 10%. În unele situații poate surveni și pierderea bruscă a vederii”, declară Ciprian Danielescu.
Ce tipuri de intervenții se recomandă în tratare retinopatiei diabetice
Tratamentul injectabil este printre cele mai recomandate, însă poate fi ineficient dacă nu se ține tratamentul pe toată durata indicată. O mare parte a pacienților se stabilizează în urma administrării acestui tip de tratament.
„Există un tratament în trepte. Prima treaptă poate fi laserul, deoarece are cele mai puține riscuri și costă puțin. A doua etapă de tratament sunt injecțiile intraoculare, deoarece au rezultate mult mai bune. Această injecție se realizează sub anestezie și se injectează cu un ac foarte fin care nu creează disconfort pacienților. A devenit o tehnică de rutină, vorbim despre milioane de injecții pe an.
Chirurgia rămâne de rezervă și doar în cazurile grave. Laserul acționează foarte lent, iar injecțiile ar trebui administrate o dată pe lună timp de 6 luni. În acest caz chiar din prima lună se observă îmbunătățirea acuității vizuale“, precizează medicul oftalmolog.
Semnale de alarmă care prevestesc boala
Această complicație vine cu mai multe simptome prevestitoare, care de multe ori nu sunt tratate cu seriozitate. Retinopatia este specifică doar pacienților care suferă de diabet. Chiar dacă nu prezintă neapărat manifestări concrete, nu este de neglijat spectrul simptomatologic, pentru a putea fi tratată din faze incipiente.
„Ca primă manifestare, apare încețoșarea vederii în formă ușoară, când ochiul poate totuși vedea încă 100%. Percepția culorilor în mod diferit este frecventă, cât și apariția unor zone oarbe (pete oarbe), dificultate în a distinge corect culorile, uneori pot fi prezente și amețeli. De obicei medicii diabetologi îndrumă pacienții către consultul oftalmologic preventiv”, mai atenționează Ciprian Danielescu, medic oftalmolog, care consideră că în unele situații poate surveni și pierderea bruscă a vederii.