Prima pagină » Local » Avertismentul medicului Bogdan Dobrovăț: „O investigație imagistică poate echivala cu un an de iradiere naturală!”

Avertismentul medicului Bogdan Dobrovăț: „O investigație imagistică poate echivala cu un an de iradiere naturală!”

15 feb. 2022, 08:45,
Cezara Moraru în Local

Radiologia intervențională este o procedură sigură și eficientă. În rândul copiilor, o investigație imagistică presupune riscuri ridicate. Fiecare procedură imagistică cu radiații ionizante presupune un anumit risc, de aceea se recomandă doar în situații urgente în care beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

Medicul radiolog este în primul rând medic clinician. Acest lucru înseamnă că el trebuie să cunoască aspectele clinice ale bolilor, pentru că doar în felul acesta poate alege și opta pentru cea mai potrivită investigație. Prețurile unui RMN sunt standardizate, începând de la 500 lei pentru o examinare cranio-cerebrală fără substanță de contrast.

centru imagistica

Neurochirurgia este simplificata cu ajutorul tehnologiei de imagistică

O investigație imagistică aduce o doză de risc

Dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de radiologie si imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu“ din Iași, susține că toate examinările cu radiații ionizante trebuie să aibă o justificare clară, deoarece acestea pot fi periculoase.

„Nu efectuăm examinări cu radiații ionizante pentru pacienții care vin fără recomandare de la medic. Există o probabilitate ca pe parcursul vieții, să se dezvolte o patologie asociată cu razele X. Riscul de cancer provocat de investigațiile sau terapia care folosește radiațiile ionizante, este mai crescut. Este foarte greu să dovedim legătura directă dintre expunerea la radiografii și apariția cazurilor tumorale.

Există însă studii care urmăresc și au notat că anumite expuneri au fost direct asociate cu bolile oncologice. Aceste studii sunt făcute după graficele de iradiere de comparație cu oamenii expuși în exploziile nucleare de la Cernobîl sau Nagasaki, deoarece sunt cele mai mari loturi de cazuri existente”, precizează dr. Bogdan Dobrovăț.

medic radiolog bogdan dobrovat

Medicul declară că se fac studii de observare al iradierii imagistice, după graficele de comparație cu oamenii expuși în exploziile nucleare de la Cernobîl sau Nagasaki

În cazul copiilor, radiațiile sunt mai periculoase

În cazul copiilor medicii optează mai ales pentru ecografii, deoarece sunt mai puțin periculoase. De asemenea se folosește și RMN-ul, dar este neplăcut pentru cei mici, din cauza spațiului îngust și al zgomotului puternic.

Investigația de tip RMN presupune o examinare a unei persoane fără să se utilizeze medicamente și stimulente, pentru a determina structura și funcționarea anumitor organe. În investigația RMN nu se folosește introducerea de substanță de contrast, care prezintă un anumit grad de risc.

„Un computer tomograf este aproximativ cumulul unui an de iradiere naturală, ceea ce este foarte mult. Iradierea naturală se referă la gradul zilnic de radiații la care suntem supuși în mod firesc, provenit din atmosferă sau interacțiunea cu diverse obiecte electronice. Aparatele actuale de imagistică sunt diferite de cele din trecut datorită modulatoarelor de dozaj, în funcție de greutatea pacientului.

În cazul copiilor, expunerile imagistice sunt mai puțin indicate, ei sunt mult mai predispuși, mai ales în perioada de creștere. Radiațiile X afectează mai ales țesuturile în dezvoltare. Riscul este mai mare, chiar și de până la 3 ori față de un adult”, atenționează mediul Bogdan Dobrovăț.

spitalul n. oblu iasi

Există în medie 2-3 intervenții pe zi care efectuează procedura de radiologie intervențională, la spitalul de Neurochirurgie Iași

Radiologia intervențională, procedura uimitoare non-invazivă

Radiologia intervențională reprezintă o tehnică ce creează un confort major în rândul pacienților, mai ales că se aplică în locul intervenției clasice chirurgicale. Dispune de complicații și riscuri minime, în cazul anevrismelor cerebrale, iar spitalizarea este de scurtă durată – o zi. Recuperarea este ușoară și imediată. Există în medie 2-3 intervenții pe zi care efectuează procedura de radiologie intervențională, la spitalul de Neurochirurgie Iași.

„Intervenția se concentrează asupra anevrismelor celebrele – mici săculețe care apar la intersecția a două vase ceau risc mare de a se rupe, fapt care conduce implicit la deces. Este foarte riscant să ajungem în centrul creierului spre exemplu, pe cale chirurgicală. Astfel, ne folosim de un fir de un milimetru (cateter) care ajunge până la anevrism și îl tratează.

În 60% dintre cazuri anevrismul este fatal. Este însoțit de o durere puternică de cap, vărsături, greață și amețeli. Anevrismul apare cu predilecție în cazul tinerilor, până în 40 de ani. Ele se formează în mod latent și sunt foarte grave”, menționează dr. Bogdan Dobrovăț, care consideră că o investigație imagistică poate presupune riscuri ridicate, mai ales în rândul copiilor.

investigatii imagistice la un copil

În cazul copiilor medicii optează mai ales pentru ecografii, deoarece sunt mai puțin periculoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *