Prima pagină » National » Avertismentul medicului Beatrice Mahler pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID: „Complicațiile sunt extrem de diversificate”

Avertismentul medicului Beatrice Mahler pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID: „Complicațiile sunt extrem de diversificate”

12 mai 2021, 18:20,
Bianca Rebegea în National

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, avertizează că presiunea la internare pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID este extrem de mare în acest moment.

Miercuri, 12 mai, la Digi 24, Beatrice Mahler a precizat că secția COVID-19 a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este destul de liberă de aproximativ două săptămâni, nefiind ocupată la capacitate maximă. În secția cu 80 de paturi sunt 50 de pacienți, iar doar două treimi au forme severe, în condițiile în care în perioada de vârf a ultimului val 90% aveau forme severe.

„Această scădere a numărului de cazuri ne permite să organizăm secția COVID și, sper eu de mâine, să putem deschide un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID, pentru că presiunea la internare pentru acești pacienți și pacienții cu boli cronice este extrem de mare în acest moment. Este nevoie de reevaluarea pacientului post COVID nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Complicațiile pe care le presupune sindromul „long COVID” sunt extrem de diversificate, pacienții au nevoie de consult cardiologic, de consiliere psihologică, pentru că trecerea prin această boală produce o traumă extrem de importantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci și prin sechelele pe care le lasă și care nu îți permit reluarea activității de dinainte de boală. Această modificare a stării de sănătate este extrem de greu de acceptat pentru că se produce brusc și practic impactul emoțional este dificil de trecut de către pacient”, afirmă medicul.

Beatrice Mahler: „Vaccinarea are un impact direct asupra numărului de cazuri”

Beatrice Mahler a fost întrebată despre măsurile de relaxare care, vor veni de la 1 iunie. Aceasta a răspuns că „este foarte bine că suntem în acest moment”, însă nu trebuie să uităm că scăderea numărului de cazuri se datorează nu doar restricțiilor respectate, ci și vaccinării: „vaccinarea, cel puțin în orașele mari, are un impact direct asupra numărului de cazuri. Observăm în București o scădere importantă. Pașii trebuie să fie mici pentru reluarea vieții normale și trebuie să fim extrem de atenți pentru că nu ne putem permite renunțarea bruscă la toate măsurile pe care le-am respectat până acum, deși ne-am dori să fie posibil”.

În legătură cu renunțarea la măștile de protecție, Beatrice Mahler consideră că, în momentul de față, nu este o soluție, deoarece sunt încă destul de puține persoane vaccinate față de nevoia care ar permite renunțarea la mască, dar „nici nu suntem departe” de acel moment.

Beatrice Mahler: „Ne îndreptăm cu paşi siguri către ceea ce ne dorim cu toţii”

Mangerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti a susținut că restricţiile şi campania de vaccinare ne duc cu paşi siguri către ceea ce ne dorim cu toţii.

„Din punctul meu de vedere, la cum văd că evoluează lucrurile şi la numărul de pacienţi pe care îi avem internaţi în Institutul «Marius Nasta», dar şi după datele statistice, cred că nu doar restricţiile au dus la scăderea importantă a numărului de cazuri, ci şi impactul pe care îl are vaccinarea în oraşele mari, unde, într-adevăr, campania de vaccinare şi modalităţile de vaccinare sunt diverse. Cred că cele două laturi – restricţii şi campania de vaccinare – îşi pun amprenta şi ne duc cu paşi siguri către ceea ce ne dorim cu toţii”, a menționat Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025