Prima pagină » Local » Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Trebuie să fim atenți la debutul atipic în cazul infecătrii cu COVID-19“
Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Trebuie să fim atenți la debutul atipic în cazul infecătrii cu COVID-19“

Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Trebuie să fim atenți la debutul atipic în cazul infecătrii cu COVID-19“

24 aug. 2020, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Local

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, avertizează că infectarea cu COVID-19 are și alte manifestări decât simptomele respiratorii.

„Când vorbim despre COVID-19, aș atrage atenția la debutul atipic. Mă refer la debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij, care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID-19”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Avertismentul managerului de la Spitalul de Boli Infecțiaose Iași: „Atenție la persoanele fără manifestări respiratorii deosebit de importante!“

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași consider că testul COVID-19 este extrem de important tocmai din cauza debutului atipic. Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că toți pacienții care se prezintă la doctor trebuie să facă testul, indiferent de simptomatologie.

„De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți, nu te-ai aștepta ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-19 pozitiv, în absența tusei și a febrei”, precizează prof. dr. Carmen Dorobăț.

Un alt avertisment al prof. dr. Carmen Dorobăț este legat de persoanele fără manifestări respiratorii deosebit de importante, dar care au examen radiologic caracteristic pentru COVID-19.

„Trebuie să dăm o atenție deosebită din punct de vedere clinic, pentru că în cazul unor astfel de pacienți, cu manifestare radiologică, chiar dacă nu au evidente simptome respiratorii spre agravare, putem să ne așteptăm ca evoluția să nu fie din cea mai favorabilă. Trebuie să fim atenți inclusiv cu formele ușoare de boală, pentru că ele se pot agrava în ziua a șaptea, a opta și chiar a zecea”, menționează managerul Spitalulu ide Boli Infecțioase din Iași.

Virusul nu dispare din corp

Medicul ieșean susține că virusul nu dispare din corp, iar cei care se vindecă, se pot reinfecta oricând.

„Foarte mulți se vindecă și rămân cu anticorpii care te protejează ulterior, dar sunt persoane care au apărut pozitive după ce s-au negativat. Și noi am gândit că nu este o reinfectare, adică o repătrundere a virusului în organism, ci este vorba de o redeșteptare a virusului care rămâne cantonat în anumite zone și se pare, că rămâne în diverse zone ale aparatului respirator, de unde, în anumite condiții, el se redeșteaptă“, spune Carmen Dorobăț.

„Redeșteptarea“ se manifestă și la virusul hepatic

„Astfel de exemple avem, precum virusul herpetic, așa s-ar explica revenirea stării de pozitivitate. Am avut în clinică trei sau patru pacienți. Partea bună e că la această revenire au avut o stare generală foarte bună și s-au și externat imediat“, menționează medicul ieșean.

Prof. dr. Carmen Dorobăț susține că o revenire a virusului poate lăsa anumite sechele.

„Ne facem însă gânduri în ceea ce pivește anumitele sechele. În afară de posibile modificări posibile la nivelul aparatului respirator și unii pacienți chiar umează recuperare respiratorie, am înțeles că există pacienți care prezentau dificultăți la mers, probleme neurologice care au fost confirmate de domnul Mureșan, șeful Societății Române de Neurologie. Iată că ar putea apărea și astfel de sechele. Această infecție ne este încă necunoscută”, declară prof. dr. Carmen Dorobăț.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce experiență are
Playtech.ro
Elodia Ghinescu s-a răzbunat! Este anunţul momentului despre Cioacă, a dispărut chiar din…
observatornews.ro
Cum ajungi independent financiar la 45 de ani. Iancu Guda: "Se poate ajunge acolo cu două condiţii"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic care...
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 aprilie 2025
03 aprilie 2025