Prima pagină » Actualitate » Avertismentul lui Mircea Coșea privind recalcularea pensiilor! „Sunt probleme în aplicarea legii!“
Avertismentul lui Mircea Coșea privind recalcularea pensiilor! „Sunt probleme în aplicarea legii!“

Avertismentul lui Mircea Coșea privind recalcularea pensiilor! „Sunt probleme în aplicarea legii!“

13 iun. 2024, 11:56, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Analistul economic Mircea Coșea a vorbit despre amânarea recalculării pensiilor, care potrivit noii legi ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Avertismentul lui Mircea Coșea privind recalcularea pensiilor: „Legea nu este încă pusă la punct“

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre încercarea de amânare a trimiterii către pensionari a deciziilor de recalculare a pensiilor, potrivit noii legi care intră în vigoare de la 1 septembrie, și care ar fi trebui să ajungă deja la pensionari.

Analistul economic a atras atenția cu privire la ceea ce se află în spatele acestor întârzieri, care nu fac altceva decât să dea de gândit pensionarilor, cărora li s-au promis creșteri spectaculoase.

„Aceste amânări arată că sunt probleme în aplicarea acestei legi. Toate ieșirile la televiziuni a celor responsabili cu pensiile, care ne tot spun despre recalculare, că se mai ajustează, se mai corectează, toate acestea arată că din punct de vedere tehnic arată că legea nu este încă pusă la punct. Asta se poate face, specialiștii se pot pune de acord cu anumite elemente, iar lucrurile vor merge înainte“, a spus Mircea Coșea.

Analistul economic a adăugat că nerespectarea promisiunilor ridică semne de întrebare în legătură cu capacitatea guvernului Ciolacu de a pune în practică legea.

„Promisiunile care se fac, însă, sunt nerespectate până la această dată și acesta este un lucru rău, pentru că nerespectarea promisiunilor ridică semne de întrebare în legătură cu capacitatea acestui guvern de a pune în practică legea, adică de a aduce banii necesari creșterilor acestea, aproape spectaculoase, pe care doamna ministru le spunea la unele pensii.

Deocamdată, dacă ne uităm la situația bugetară a țării, este greu să ne închipuim că în acest moment există bani și atunci ne punem întrebarea dacă nu cumva există o tergiversare, o încercare de a amâna aceste situații de clarificare prin cupoane de pensii, pentru că practic nu se pot plăti, nu există bani. Amână până când? Poate până după alegeri? Se poate întâmpla și asta. Nu se vor pune în practică anumite promisiuni. Se poate întâmpla și asta”, a menționat Mircea Coșea.

„Economia țării nu performează ca să aducă acești bani!“

Profesorul de economie a opinat că în România, economia a crescut prin impozite și spectacole.

„Se vor pune în practică, ceea ce va fi bine, se vor găsi banii, dar apare întrebarea capitală: De unde se vor găsi banii? Economia țării nu performează ca să aducă acești bani. Rezultatele pe primul trimestru sunt nesatisfăcătoare, o creștere economică infimă și bazată pe elemente care nu arată o creștere sustenabilă. Economia a crescut prin impozite și spectacole. Este clar că trebuie făcut ceva pentru bani și ce se va face? Ceea ce vedem în fiecare săptămână: împrumuturi“, a mai spus Mircea Coșea.

Analistul economic a avertizat că românii au dreptul să-și pună întrebarea dacă există capacitatea adevărată de plată.

„Împrumuturile înseamnă că toată povara acestor creșteri promise la pensii se vor duce până la urmă pe perioada următoare. În condițiile actuale, avem dreptul, ca cetățeni, ca cei care sunt în situația de a aștepta o clarificare cu pensiile, avem tot dreptul să ne punem întrebarea dacă există capacitatea adevărată de plată. Pentru că aceste întârzieri, aceste tergiversări, ne dau nouă, pensionarilor, foarte mult de gândit”, a conchis Mircea Coșea, ce a transmis un avertisment privind recalcularea pensiilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *