Prima pagină » National » Avertismentul legat de urși al fostului ministru al Mediului
Avertismentul legat de urși al fostului ministru al Mediului

Avertismentul legat de urși al fostului ministru al Mediului

16 iul. 2024, 19:20,
în National

Populația de urși bruni din România va ajunge la 20.000 de exemplare, dacă nu există intervenție de limitare a acestei creșteri, susține la RFI fostul ministru al Mediului, senatorul UDMR Tanczos Barna.

Deputații au modificat legea vânătorii și au introdus noi cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenție, adică numărul de urși vânați la liber în acest an, va fi de 426. Numărul de urși ce pot fi împușcați în cazuri concrete de intervenție este de 55.

Ce spune fostul ministru

Inițiatorul modificărilor legislative privind urșii, Tanczos Barna, spune că asemenea măsuri pot preveni tragediile precum cea recentă de pe Jepii Mici, unde o fată de 19 ani a murit atacată de un urs. Activiștii de mediu critică modificările, care ar da liber la vânătoarea de trofee, în opinia lor.

„În primul rând, vine în sprijinul și completarea pachetului de măsuri care trebuie aplicat și implementat de Ministerul Mediului, în vederea soluționării problemelor generate de conflictele om-urs. Pentru fiecare tip de problemă avem nevoie de o soluție adecvată. Una dintre cele mai mari probleme este coreșterea constantă a populației de urs brun în România. Nu mai este un secret, toate studiile demonstrează acest lucru, indiferent cine face studiul (…)”, spune Tanczos Barna.

La remarca potrivit căreia printre cei 426 de urși sunt și unii care poate nu sunt agresivi sau care nu au coborât niciodată în comunități umane și cu toate astea vor fi și ei împușcați, Tanczos Barna a răspuns:

„Este o lege prin care se reintroduce vânătoarea de urs brun în România, așa este. Nu putem merge pe această logică prezentată de dvs., să căutăm de dimineață până seară doar urșii agresivi, pentru că populația crește (…).
Acolo unde vorbim de intervenție în cazul urșilor agresivi, avem Ordonanța 81 pentru intervențiile imediate, acolo se intervine doar asupra urșilor agresivi, prin extragere. Reintroducerea acestei cote de prevenție înseamnă practic o limitare anuală a creșterii populației de urs brun în România.

În zece ani sau în opt ani de zile, se demonstrează în toate studiile că am ajuns de la 4.000-5.000 de exemplare la cel puțin 7.400-8.500, acesta este studiul de anul trecut. În felul acesta, vom ajunge la 10.000, 15.000, 20.000 de exemplare de urși bruni în România, dacă nu există o intervenție de limitare a acestei creșteri”.

Cotestațiile activiștilor de mediu și a ONG-urilor

Realizatorul a atras atenția fostului ministru că studiile la care vă referă sunt contestate de activiști de mediu și de ONG-uri ecologiste, însă Tanczos s-a limitat la a spune că „nu știu ce înseamnă pentru dvs. experți din societatea civilă” și că „La Agent Green nu e nici un cercetător”.

Eu vă spun doar că în societatea civilă și știți foarte bine acest lucru, pentru că ați fost ministru și teoretic ar fi trebuit să colaborați cu dânșii, dacă ați făcut-o sau nu, asta nu știm, există în aceste ONG-uri foarte mulți experți, care vă repetă an de an care sunt soluțiile pentru a rezolva problema urșilor, soluții pe care autoritățile se încăpățânează să nu le aplice”, i-a spus realizatorul, însă Tanczos a spus că a colaborat cu toate ONG-urile serioase din România și a discutat inclusiv ordinul de ministru pe care l-a pregătit înainte să își termine mandatul.

„Într-adevăr, nu vorbesc cu Agent Green, care nu face altceva decât să colecteze fonduri pentru salariile președintelui și nu oferă nici o soluție”, a adăugat Tanczos.

Întrebat câți bani a investit în gardurile electrice, Tanczos Barna a spus că 40 de milioane de lei.

„După ce există soluția, începem cu banii, am înțeles, nu sunt suficienți bani. Întrebați-i pe cei de la minister de ce au blocat de un an și jumătate această măsură. Nu mă întrebați pe mine, că dacă eram ministru, acțiunea era finalizată și contractele de finanțare erau semnate”, a afirmat fostul ministru.

Cine sunt vinovații

Întrebat cine este vinovat pentru moartea fetei de 19 ani pe Jepii Mici, Tanczos Barna a spus că cei care nu au împușcat ursul cu o zi după primul anunț pe 112, atunci când cinci turiști care au fost atacați probabil de același exemplar au sunat la 112 și au scăpat ca prin minune de atacurile acestui exemplar.

La remarca potrivit căreia „toate tragediile de acest gen puteau fi prevenite, dacă statul ar fi luat anumite măsuri pe care activiștii de mediu vi le recomandă de ani de zile: garduri electrice, tomberoane de gunoi speciale care nu pot fi deschise de urși, camere cu termoviziune instalate în pădure și așa mai departe. E statul vinovat pentru decesele provocate de urși?”, Tanczos a spus: „Spuneți, vă rog frumos, care dintre soluțiile pe care le-ați amintit ar fi ajutat pe Jepii Mici? Gard electric în nici un caz, gardurile electrice sunt soluție pentru fermieri. Pentru fiecare problemă trebuie o soluție adecvată.

La fermieri ajută gardurile electrice. În orașe, unde vine ursul să mănânce din tomberoane, ajută tomberoanele anti-urs. Dar pe Jepii Mici, nici tomberonul deștept anti-urs, nici gardul electric nu ajută”.

„Nu mi-ați răspuns la întrebare, este statul român vinovat de aceste decese provocate de urși?”, a insistat realizatorul.

„Sigur, sunt vinovați cei care n-au făcut nimic, în nici un caz cei care au luat măsuri”, a răspuns Tanczos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`