Prima pagină » Actualitate » Avertismentul Ioanei Stăncel: „Probabil sunt deja foarte multe tulpini mutante ale virusului în România“

Avertismentul Ioanei Stăncel: „Probabil sunt deja foarte multe tulpini mutante ale virusului în România“

14 feb. 2021, 11:56,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Ioana Stăncel, expert în sănătate public, a lansat un avertisment în legătură cu tulpinele de COVID-19. Ioana Stăcnel a declarat că este posibil ca și în România este posibil să existe foarte multe tulpini mutante ale coronavirusului. Expertul în sănătate public este de părere că asta s-ar depista prin secvențiere genetică, ceea ce însă nu se face întrucât nu sunt nici centre specializate, nici personal de specialitate, iar costurile sunt ridicate.

„Oricum sunt mai multe cazuri decât cele raportate, pentru că nu se face testare suficientă. Și până acum au existat tulpini. Faptul că nu facem secvențiere genetică la toate persoanele infectate nu înseamnă că nu avem tulpini noi. Virusul este predispus la mutații la transferul de la o persoană la alta, iar ăsta e motivul de îngrijorare privind sănătatea la nivel internațional. Probabil avem deja foarte multe tulpini mutante în România. Există și alte tulpini de acoperit la nivel global, problema e când ajung atât de mult modificate față de varianta inițială pentru care s-a creat vaccinul, de aceea este foarte important ca vaccinarea să se facă repede, pe scară mare“, a declarat Ioana Stăncel.

Ioana Stăncel: „Mă aștept ca și în România să existe alte tulpini decât cele cunoscute“

Expertul în sănătate publică a precizat că și în România ar exista alte tulpini decât cele cunoscute, însă acestea nu sunt secvențiate genetic.

„Sunt noi studii care arată că și în Polonia a apărut o nouă tulpină la nurci, cu transmisibilitate la om, așa că ne putem aștepta oricând să existe tulpini. Mă aștept ca și în România să existe alte tulpini decât cele cunoscute, dar pentru că nu dau modificări diferite ale formelor de manifestare, nici nu sunt secvențiate genetic, pentru ca este un cost mai mare și nu e o procedură de rutină.

Este o procedură care presupune un echipament tehnic de specialitate, personal de specialitate și costuri ridicate. În România sunt doar câteva centre care pot face secvențierea genetică, procedura nu este una de rutină, ci face parte din cercetare sau din metodele avansate de diagnostic”, a declarat Ioana Stăncel.

Răzvan Cherecheș: „La jumătatea lunii martie, tulpina britanică va deveni majoritară în România”

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeş Bolyai“ din Cluj, a a susținut că la jumătatea lunii martie tulpina britanică va deveni majoritară în România.

„Pe la jumătatea lui martie va fi majoritară, pentru că e mai competitivă și asta e proiecția nu numai în România. Tulpina din Marea Britanie a virusului SARS-CoV-2, este mai competitivă și va lua curând și la noi locul celeilalte tulpini, infectând oamenii. Cel mai probabil, la mijlocul lunii martie, tulpina britanică va deveni majoritară în România. În toate țările unde a fost documentată că există, pe la jumătatea lui martie va fi majoritară. Noul model de infecțiozitate va deveni standardul. La nivel mondial, deja începe să nu se mai discute despre tulpina britanică, din cauză că începe să schimbe mutații cu tulpina din Africa de Sud, cu cea din Brazilia. Încep să apară tulpini mixate între variantele astea“, a declarat Răzvan Cherecheș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *