Prima pagină » International » Avertismentul îngrijorător al OMS cu privire la vaccinul pentru Covid-19. Ce trebuie să facă toate ţările
Avertismentul îngrijorător al OMS cu privire la vaccinul pentru Covid-19. Ce trebuie să facă toate ţările

Avertismentul îngrijorător al OMS cu privire la vaccinul pentru Covid-19. Ce trebuie să facă toate ţările

07 aug. 2020, 12:51,
în International

Vaccinul pentru Covid-19. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis un avertisment îngrijorător cu privire la vaccinul pentru Covid-19. El a criticat “naţionalismul” în materie de vaccin, pledând pentru punerea în comun a instrumentelor care să permită planetei să combată COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis un mesaj îngrijorător privitor la vaccinul pentru COVID-19. Organizaţia, prin vocea directorului general, a criticat eforturile diferitelor tari în lupta pentru găsirea unui antidot. El susţine că ţările care dispun de mijloacele necesare găsirii unui vaccin ar trebui să fac front comun în găsirea vaccinului pentru COVID-19.

“Naţionalismul vaccinului nu este bun. Nu ne va ajuta”, a declarat el în cadrul Forumului Aspen pentru securitate, desfăşurat timp de trei zile în mediul virtual anul acesta.

“Ar trebui să existe un consens global pentru a face orice vaccin un bun public comun; (…) este un angajament politic”, a pledat el.

“Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ţările care dispun de mijloacele necesare s-ar angaja”, a insistat el.

Vaccinul pentru Covid-19. Avertismentul îngrijorător al OMS

Circa 26 de vaccinuri se afla în diferite stadii de testare, dintre care şase se afla ”într-o etapă bună, de studii clinice”, a reafirmat la rândul său directorul pentru programele de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, exprimând din nou o speranţă temperată.

“Faza 3 nu înseamnă că ‘suntem aproape acolo’”, a explicat epidemiologul. “Faza 3 înseamnă că este prima dată când acest vaccin a fost introdus la populaţia generală, la persoane fizice sănătoase, pentru a vedea dacă vaccinul îi va proteja împotriva unei infecţii naturale”, a mai spus el.

Cu toate acestea, “nu există nicio garanţie că oricare dintre acestea ne va da răspunsul – şi probabil vom avea nevoie de mai mult de un vaccin pentru a face această treabă”, a afirmat el.

Ce opinie are OMS vis a vis de vaccinul anti-Covid dezvoltat de Rusia

Ca şi în cazul de mai sus, acum 3 zile, OMS a reacţionat cu precauţie la anunţul făcut de cercetătorii ruşi potrivit căruia un vaccin împotriva noul coronavirus este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi. Organizaţia a amintit faptul că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia.

„Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva Covid-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă.

Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii „sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare” şi a putea fi aplicate pe scara amplă.

Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murasko, a anunţat la 1 august că Centrul naţional de studii epidemiologice şi microbiologice Gamalei a încheiat testele pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus ce cauzează boala Covid-19, astfel încât a început etapă de înregistrare a produsului.

Potrivit titularului Sănătăţii, medicii şi personalul sanitar vor fi primii care vor primi vaccinul şi este prevăzut că din 10 august să fie trimis în diferite regiuni ale Rusiei, unde va fi realizată o campanie mai amplă de vaccinare începând din toamnă.

Cel puţin un an şi jumătate până se va obţine un vaccin împotriva Covid-19

Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puţin trei faze de mai multe luni ca durată (în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura câţiva ani.

OMS a anunţat că va trece cel puţin un an şi jumătate până va obţine un vaccin împotriva Covid-19, deşi progresele rapide înregistrate de tari ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranţa unei reduceri a acestei perioade, în contextul unei pandemii care este departe de a fi depăşită.

Peste 19 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în lume, dintre care cel puţin 700.000 de decese, de la izbucnirea pandemiei în China în decembrie trecut, potrivit unui bilanţ efectuat de France Presse din surse oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *