În cadrul unei vizite la Berlin, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea Europeană „ar putea muri” dacă își continuă direcția de liber schimb „clasică” și nu adoptă o abordare mai protecționistă. Macron a subliniat că, dacă Europa nu își modifică abordarea, ar putea „să dispară de pe piață” în următorii doi-trei ani. El a argumentat că modelul economic actual a ajuns la capăt de drum, criticând faptul că „reglementăm prea mult și investim prea puțin”. Totodată, Macron a avertizat că Europa este depășită de SUA și China în domenii esențiale precum schimbările climatice, inteligența artificială, apărarea și securitatea. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a făcut un avertisment similar, afirmând că Europa se confruntă cu o „provocare existențială” dacă nu-și modernizează economia pentru a deveni mai competitivă. Macron a fost de acord cu această evaluare și a îndemnat la o implementare rapidă a concluziilor lui Draghi, declarând că „suntem în pericol real”.
Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea Europeană „ar putea muri”
În contrast, cancelarul german Olaf Scholz a avertizat asupra riscurilor protecționismului. În contextul în care Germania se opune noilor taxe UE pe vehiculele electrice chinezești, Scholz a subliniat că, deși este important să protejăm industriile europene de practicile comerciale neloiale, „nu trebuie să ne facem rău singuri”. Această opoziție reflectă diferențele de viziune dintre Franța și Germania cu privire la abordarea economică a UE. În plus, tensiunile comerciale globale sporesc complexitatea situației, cu alegerile prezidențiale din SUA care se apropie, și posibilitatea ca Donald Trump să fie reales, ceea ce ar putea însemna noi tarife pentru UE. Chiar și sub administrația lui Joe Biden, politica SUA a avut o direcție protecționistă, favorizând investițiile în companiile americane și atrăgând firme europene să se relocheze în America.
Macron și Scholz au divergențe și în privința propunerilor de împrumuturi comune ale UE și a relațiilor comerciale cu America de Sud. În cadrul evenimentului de la Berlin, Macron a făcut aluzie la dificultatea de a convinge Germania să sprijine noi datorii comune, menționând că ultima dată acest lucru a fost posibil doar datorită pandemiei, „cu ajutorul unui coleg numit Covid-19”. Aceste conflicte reflectă diferențele de viziune între Paris și Berlin, inclusiv în ceea ce privește reluarea împrumuturilor comune UE pentru a sprijini sectoare strategice și a face față concurenței din partea Chinei și a SUA. Deși Germania și Franța susțin oficial raportul lui Draghi privind competitivitatea Europei, realitatea este că fiecare are o perspectivă distinctă asupra modalităților de implementare.
Acest context subliniază dificultatea găsirii unui consens la nivelul UE, mai ales când vine vorba de gestionarea relațiilor cu China. În timp ce Franța înclină către protecționism pentru a-și proteja industria, Germania este mai reticentă, temându-se de efectele negative ale unui protecționism excesiv. Având în vedere competiția intensă din partea Chinei, liderii UE vor trebui să își coordoneze deciziile pentru a menține un echilibru între protecționism și deschiderea comercială. Consensul este esențial pentru ca Europa să-și mențină poziția pe scena globală, dar divergențele de opinie între cele două mari economii ale blocului complică acest proces.
n-ar fi nicio paguba.
Ca bine zici. UE, asa cum este acum – hiperbirocratizata, ipocrita si perversa – nu merita sa supravietuiasca. De cand este condusa de functionarimea de la Bruxelles, UE a decazut.
Pentru noi da !
te inseli.
Sa nu ne amagim cu iluzii. EU este in declin evident. Se va autodizolva, vrem sau nu vrem. Intregul Occident este in declin. Cele 5 tari BRICS au depasit deja grupul G7. Cu noile tari care au aderat anul trecut, decalajul a crescut.
Potrivit IMF ( International Monetary Fund) clasamentul tarilor dupa GDP (PPP) – gross domestic product based on purchasing power parity – este :
1. China
2. US
3. India
4. Japonia
5. Germania
6. Rusia
7. Indonezia
8. Brazilia
9. UK
10. Franta
Pe locurile 11 si 12 sunt Turcia si Mexic.
aoleu!
Bine zis.
Celavecilor nu mor caii cand vor cainii