Prima pagină » Local » Avertismentul directorului DGASPC Iași: „Adopția este mai scăzută în cazul copiilor cu vârstă mai mare!”

Avertismentul directorului DGASPC Iași: „Adopția este mai scăzută în cazul copiilor cu vârstă mai mare!”

18 feb. 2022, 08:00,
Cosmina Puiu în Local

În perioada pandemiei de COVID-19 cererile pentru adopție au fost mai puține din varii motive. Însă, în ultimul an lucrurile s-au îmbunătățit, fapt evidențiat și de cifrele de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului ( DGASPC) din Iași.

Cu toate acestea, directorul acestei instituții lansează un avertisment pentru persoanele care au în vedere adopția unui copil în legătură cu numărul cererilor în cazul copiilor de vârstă mai înaintată. Acesta susține că acest număr este din ce în ce mai mic, iar copii nevinovați pierd șansa de a fi integrați în sânul unei familii.

Florin Ion, directorul DGASPC Iași, susține că în urma experienței sale, consideră că românii nu sunt atât de altruiști în cazul unei adopții pentru un copil cu dizabilități sau cu vârstă de peste 6 ani, și în multe cazuri acești copilași rămân fără ocazia de a avea propria sa familie.

DGASPC din Iasi

DGASPC este locul în care angajații încearcă să le ofere copiilor căldură umană

De ce este mai scăzută adopția în cazul copiilor mai mari

Copii mai greu de adoptat sunt cei care au o vârstă mai mare de 6 ani sau cei care se confruntă cu probleme de sănătate mai delicate, deoarece se consideră că în cazul acestora nevoile sunt mai mari.

Adopția unu copil abandonat este cea mai importantă formă de protecție și este singura care îi poate oferi șansa la o dezvoltare armonioasă în sânul unei familii. Chiar dacă toți angajații DGASPC Iași fac diferite eforturi pentru copilașii aflați în grija instituției, astfel încât aceștia să simtă căldura și protecția umană. Fără oameni dornici și deschiși adopțiilor, aceștia nu reușesc să le aducă fericirea în inimile sufletelor nevinovate.

„În occident lucrurile nu sunt așa. Toți copiii sunt egali, indiferent că sunt mici sau mari, că au o problemă de sănătate sau o formă de dizabilitate” , declară directorul DGASPC, Florin Ion.

Florica Chercheș, președintele autorității naționale pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, felicită persoanele care au adoptat astfel de copii și susține cât mai mult adopția în cazul acestora.

„Avem puțin peste 4.200 de copii adoptabili și 3.100 de familii care au atestat de adoptator. Ne dorim ca numărul acestora să crească și lumea să înțeleagă că legislația s-a schimbat, că suntem alături de ei și sprijinim orice familie care dorește să adopte un copil”, a declarat Florica Chercheș.

o imagine cu DGASPC Iasi si purtatorul de cuvant al institutiei

Tiberiu Bantaș este purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași

Cine poate adopta un copil și care sunt demersurile

Pot adopta un copil atât familiile care sunt căsătorite, cât și persoanele singure dacă obțin atestatul de persoană sau familie aptă pentru adopție.

De altfel, și legea s-a modificat și s-a simplificat. Este mai ușor procesul în ceea ce privește adopția unui copil. Asta înseamnă că în conformitate cu prevederile legale, după 6 luni în care copilul nu a fost căutat și dorit de familia biologică, se poate declara bun de adopție. Întâi, copilul este declarat adoptabil, apoi urmează potrivirea dintre copil și familia doritoare. În cele din urmă, are loc încredințarea copilului spre adopție.

doua persoane intr-o sala

În cadrul DGASPC Iași există oameni care ajută copii în scopul formării personale

„Legea s-a simplificat din punct de vedere al unor criterii” , a mai menționat Florin Ion.

Desigur că fiecare situație de adopție este diferită, însă specialiștii spun că de-a lungul timpului aceștia au remarcat o legătură strânsă între copil și familie.

Mulți dintre ieșeni și-au dorit să devină părinți astfel încât au apelat la această metodă și susțin că în cazul copiilor preluați din cadrul Direcției de Protecție a copilului, cu o vârsta mai mare de 3 ani, legătura dintre ei a fost mult mai puternică.

mai multe persoane din DGASPC Iasi

Toți angajații acestei instituții din Iași încearcă să le ofere copiilor cât mai mult sprijin moral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`