Prima pagină » Local » Avertismentul conf. dr. Liviu Oprea: „Nu avem reglementări pentru medicina de catastrofă și toate cad în spatele corpului medical!”

Avertismentul conf. dr. Liviu Oprea: „Nu avem reglementări pentru medicina de catastrofă și toate cad în spatele corpului medical!”

30 mart. 2022, 00:01,
Codruța Șoroagă, în Local

Pe 21 martie a avut loc adunarea generală a medicilor din Iași, iar pe 24 și 25 martie a avut loc adunarea generală a medicilor la nivel național.  În cadrul adunării generală a medicilor din Iași, cele mai importante subiecte au vizat digitalizarea, care la momentul de față este efectuată în procent de 30%.  În ceea ce privește adunarea medicilor la nivel national, s-a pus accent pe schimbarea codului deontologic și pe introducerea unui ghid privind medicina de catastrofă.

Cu prilejul adunării generale a medicilor, au fost oferite niște premii și recunoașteri de merite unor oameni sau chiar a unor întregi părți de corpuri profesionale. Au fost premiate toate spitalele Covid și support-Covid din România. De asemenea, au fost premiate profesiile care au fost în prima linie în lupta cu pandemia: terapia intensivă, bolile infecțioase, pneumologia, medicina de familie. În plus, au mai fost decernate și premii pentru unele persoane cu merite deosebite.

În cadrul adunării generale, au fost premiate Spitalul de Pneumoftziologie, Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”.

Conf. dr. Liviu Oprea, presedintele Colegiului Medicilor Iasi

Conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a precizat că unul dintre cele mai importante proiecte discutate în cadrul adunării generale a medicilor din Iași a avut în vedere îmbunătățirea comunicării cu membrii

Colegiul Medicilor Iași pune accent pe digitalizare și pe eficientizarea relației cu membrii

Colegiul Medicilor Iasi

Cu prilejul adunării generale de medicilor, care a avut loc 24-25 martie 2022, s-a discutat realizarea unui ghid pentru îngrijirea pacienților în situații de catastrofă, care să fie folosit atât în caz de calamități naturale, cât și în caz de război

Conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a precizat că unul dintre cele mai importante proiecte discutate în cadrul adunării generale a medicilor din Iași a avut în vedere îmbunătățirea comunicării cu membrii. Un alt lucru discutat a fost informatizarea Colegiului.

„Comunicarea Colegiului cu membrii este un lucru foarte important. Practic, orice activitate avem este legată de comunicare, de la simplele adrese pe care le primim și la care trebuie să răspundem până la lucruri mai complexe, cum ar fi supravegherea practicii medicale.  Până acum am avut mai degrabă a atitudine reactivă, am răspuns de fiecare dată când colegii ne-au semnalat probleme în exercitarea practicii medicale, dar nu am avut o activitate foarte sistematică. Acum, din cauză avem un membru în toate consiliile de administrație a spitalelor, care este acolo pentru a vedea și a înțelege cum se desfășoară practica medicală în spital, trebuie să avem un sistem de comunicare prin care să aflăm din timp și să înțelegem cum diversele măsuri ar putea afecta exercitarea profesiei. Exercitarea profesiei trebuie să se facă independent, actul administrativ nu trebuie să împiedice exercitarea profesiei, ci să o favorizeze. Cu alte cuvinte, trebuie să sprijini medicii să poată oferi pacienților cele mai bune servicii medicale”, a declarat conf. dr. Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași.

Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iasi

Cu prilejul adunării generale a medicilor, au fost oferite niște premii și recunoașteri tuturor spitalelor Covid și support-Covid din România

Codul de Deontologie Medicală nu prevede reglementări pentru medicina de catastrofă

 Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi

În cadrul ceremoniei, au fost premiate Spitalul de Pneumoftziologie, Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”

Cu prilejul adunării generale de medicilor, care a avut loc 24-25 martie 2022, s-a discutat realizarea unui ghid pentru îngrijirea pacienților în situații de catastrofă, care să fie folosit atât în caz de calamități naturale, cât și în caz de război sau alte catastrofe care pot surveni.

„La nivel național, s-a schimbat statutul Colegiului Medicilor, noi tot îl modificăm din 5 în 5 ani ca să-l acordăm cu realitățile profesiei. În egală măsură, am început să modificăm codul deontologic, care este documentul după care analizăm orice plângere pe care o au pacienții față de doctori. Bună parte din discuțiile care au avut loc în timpul adunării generale au fost legate de o nouă formă a codului deontologic, inclusiv ghidul despre îngrijirea pacientului în situație de catastrofă. Noi nu am avut o asemenea secțiune și este important să existe pentru că acesta nu este valabil doar în cazul pandemiei, ci și în caz de atac terorist, calamități naturale sau în caz de război. În acest sens, trebuie să ai reglementări pentru medicina de catastrofă, iar noi nu avem o asemenea legislație și toate lucrurile cad în spatele corpului medical, care este obligat să practice ca și în condiții obișnuite, aumându-și niște responsabilități care nu sunt sub controlul lui, pentru că nu este responsabil de câte ventilatoare sunt, de cantitatea de oxigen dintr-un spital. Toate lucrurile acestea noi le-am spus în nenumărate rânduri, dar, din păcate, ele rămân în continuare într-o zonă gri și în final vedem culpabilizarea corpului profesional”, a adăugat Liviu Oprea.

În contextual pandemiei Covid-19 și a războiului din Ucraina s-a făcut simțită nevoie unei legislații privind medicina de catastrofă, astfel încât medicii să nu fie obligați să profeseze la fel ca în condiții obișnuite și să nu-și asume responsabilități care le depășesc competențele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *