Prima pagină » Coronavirus » Avertismentul cercetătorilor: „Nu mai luați vitamina C și zinc pentru a vă trata de COVID-19!“

Avertismentul cercetătorilor: „Nu mai luați vitamina C și zinc pentru a vă trata de COVID-19!“

14 feb. 2021, 16:37,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Cercetătorii americani au lansat un avertisment în legătură cu persoanele care iau vitamina C și zinc pentru a vă trata de COVID-19. Rezultatele unui studiu recent arată că, în ciuda utilizării pe scară largă a vitaminei C și a zincului pentru a combate sau a reduce severitatea bolii, acestea nu au efect.

Cercetători americani au lansat un studiu clinic pentru a afla dacă vitamina C și zincul ne pot ajuta în lupta împotriva COVID-19, potrivit CNN.

Astfel, 214 persoane infectate au participat la studiu, fiind împărțite în trei grupe, cărora le-au fost administrate doze mari din fiecare supliment, atât individual, cât și în combinație.

Un al patrulea grup a primit îngrijiri standard, cum ar fi: odihnă, hidratare și medicamentele de reducere a febrei, dar fără suplimente.

Avertismentul cercetătorilor: Vitamina C și zincul nu ajută în tratamentul anti-COVID-19

Rezultatele au arătat că, în ciuda utilizării pe scară largă a vitaminei C și a zincului pentru a combate sau a reduce severitatea bolii, acestea nu au efect.

„Doza mare de gluconat de zinc (zinc), acid ascorbic (vitamina C) sau ambele suplimente nu au redus simptomele SARS-CoV-2. Dozele mari au provocat unele efecte secundare neplăcute pacienților”, a spus medicul cardiolog Milind Desai, din cadrul Cleveland Clinic.

„Au fost raportate mai multe efecte adverse (greață, diaree și crampe stomacale) în grupurile de suplimente decât în grupul de îngrijire obișnuită ”, a scris într-un articol despre studiul clinic dr. Erin Michos din cadrul John Hopkins and Houston Methodist’s.

Eficiența depinde de mai mulți factori

Experții de la Medical College of Georgia spun că vârsta, sexul, nivelurile de expresie și variațiile genetice ale transportorilor de vitamina C trebuie luate în considerare pentru estimarea eficacității împotriva coronavirusului, potrivit Medicalxpress.

„Toți acești factori să fie luați în considerare în proiectarea și realizarea studiilor clinice – și în studiile pentru COVID-19, dar și în cele pentru alte maladii”, spune dr. Sadanand Fulzele, autorul principal al studiului.

Tot mai multe studii care vizează găsirea unui tratament împotriva COVID-19 au fost începute la nivel mondial. Cercetările includ și studiul eficienței medicamentelor cunoscute, printre care se numără vitamina C, cunoscută ca un amplificator al sistemului imunitar.

Cel puțin 30 de studii clinice sunt în curs, prin care se încearcă evaluarea eficienței acestei vitamine. Unele dintre studii testează doze de până la 10 ori mai mari decât nivelurile recomandate în mod obișnuit.

Ce efecte pozitive au vitamina C și zincul

Vitamina C este un antioxidant recunoscut și joacă un rol esențial în susținerea sistemului imunitar. Chiar dacă nu s-a demonstrat că previne bolile, alte cercetări au descoperit că vitamina C poate scurta răcelile cu 8% la adulți și cu 14% la copii.

Cu toate acestea, utilizarea vitaminei C după debutul simptomelor de răceală nu pare a fi de ajutor, susțin specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA. Zincul poate ajuta capacitatea unei celule de a combate infecțiile, potrivit cercetărilor, „în timp ce există dovezi că deficitul de zinc crește numărul citokinelor pro-inflamatorii și scade producția de anticorpi”.

Dar ce înseamnă asta în viața reală? Dacă este luat în decurs de 24 de ore de la primele semne ale unei răceli, zincul poate reduce durata unei răceli cu o singură zi, s-a constatat într-o analiză a 13 studii clinice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`