Prima pagină » Actualitate » Avertismentul analiștilor economici: RCA va exploda după ridicarea plafonării impuse de Guvern!
Avertismentul analiștilor economici: RCA va exploda după ridicarea plafonării impuse de Guvern!

Avertismentul analiștilor economici: RCA va exploda după ridicarea plafonării impuse de Guvern!

26 iun. 2024, 11:15,
BZI.ro, în Actualitate

Experții economici avertizează că RCA va exploda după ridicarea plafonării impuse de Guvern. Deja valoarea acestora aproape s-a dublat, iar românii scot mai mulți bani din buzunar încă din acest an. Asiguratorii pun presiuni pentru creșterea prețului poliței RCA.

RCA va exploda după ridicarea plafonării impuse de Guvern!

În ultimii 5 ani, prețurile polițelor de asigurare s-au dublat și în curând vor înregistra o nouă creștere. Momentan, prețurile la RCA sunt plafonate, însă odată cu ridicarea acestei plafonări, românii vor scoate din buzunar și mai mulți bani pentru aceste polițe obligatorii.

Astfel, în cazul unei mașini cumpărate în anul 2020, prețul la RCA în anul 2020 era între 700 și 1.200 lei, iar în anul 2024 este între o mii, între 1700 și 2.800 lei. Un alt exemplu pentru o mașină achiziționată în anul 2009, prețul a RCA era în anul 2020 de 666 lei, iar acum, în anul 2024, este de 1.040 lei. Motivele invocate de asigurator pentru creșterea prețurilor ar fi, spun ei, creșterea valorii daunelor plătite. Asta, deși datele arată că asiguratorii continuă să își mărească câștigurile.

Printr-o hotărâre apărută în primăvara lui 2023, Executivul a stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie auto. Apoi, prin modificări succesive ale actelor ce conțin măsura, Guvernul a decis prelungirea perioadei în care se aplică prețurile plafonate la RCA până pe 30 iunie 2024. Acum, printr-un proiect de hotărâre pus azi în dezbatere de către Ministerul Finanțelor, se propune prelungirea plafonării prețului polițelor RCA până la data de 30 septembrie 2024.

Plafonarea prețurilor, până după alegeri?

Plafonarea prețurilor RCA ar urma să se mențină „până la data de 30 septembrie 2024″, după cum scrie într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor.

HG 262/2024, prin care s-a stabilit actuala plafonare, prevede că prețurile RCA se mențin la același nivel „până la data de 30 iunie 2024”. De fapt, se prelungește perioada de aplicare a prevederilor HG 1.326/2023, prin care s-a stabilit că prețurile plafonate ale polițelor RCA vor fi valabile până în primăvara lui 2024, respectiv până pe 1 aprilie 2024.

În decembrie 2023, când s-a stabilit continuarea măsurii, Guvernul a stabilit prelungirea plafonării prețului RCA cu șase luni, dar legislația în vigoare nu permite asta, iar hotărârea apărută atunci prelungește acest termen doar cu trei luni. Potrivit reprezentanților Guvernului, „Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”.

Totuși, după cum au transmis aceștia, „plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni”.

Mai exact, prețurile polițelor RCA au fost stabilite la nivelul tarifelor de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Totuși, acestea pot fi majorate, dar cu cel mult 6,8% (prognoza ratei inflației).

Așadar, RCA va exploda după ridicarea plafonării impuse de Guvern, cel mai probabil după alegerile de la finele anului 2024.

Comentarii
  • Daca va vine sa credeti acum pretul este plafonat desi preturile sunt chiar cu 20% mai mari ca anul trecut. Acelasi lucru l-am vazut pe https://odat.ro/ unde se explica pretul real al asigurarii RCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *