Prima pagină » National » Avertismentul ambasadorului Rusiei la București: România își supraestimează capacitatea

Avertismentul ambasadorului Rusiei la București: România își supraestimează capacitatea

12 iul. 2022, 12:55,
BZI.ro, în National

Ambasadorul Rusiei la București declară că România își supraestimează capacitatea de tranzit pentru grânele din Ucraina. Valeri Kuzmin a făcut declarațiile în contextul unei intervenții la postul de televiziune public, Rusia 24.

România este țară de tranzit pentru cerealele din Ucraina, dar de la începutul conflictului, au existat numeroase blocaje în țară, blocaje cauzate de fluxul mare de autotrenuri care intră prin vămile din țară.

Ambasadorul Rusiei la București consideră că România își supraestimează capacitatea

Într-un interviu dat pentru Rossia 24, Ambasadorul Rusiei la București consideră că România îşi supraestimează capacitatea de export al cerealelor din Ucraina. Acesta este de părere că practică este una obişnuită în acest context și că românii au intenţia de a transforma țara în principala țară de tranzit a cerealelor

„Evident, ei (românii) îşi supraestimează capacitatea în privinţa asigurării tranzitului de grâne ucrainene, dacă este să priveşti din punctul de vedere al unui observator obiectiv. E o practică obişnuită în lumea din zilele noastre – publicitate, PR, înainte de toate, şi apoi vom vedea cum va merge”, a declarat Kuzmin, în timp ce TASS comentează că intenţia autorităţilor de la Bucureşti este de a transforma România în principala ţară de tranzit a cerealelor ucrainene în UE, informează Agerpres.

Valeri Kuzmin a arătat că din totalul de 1 milion de tone de cereale din Ucraina, doar 700.000 au putut fi încărcate în portul din Constanța, pe când restul de 300.000 rămân în depozite. În viziunea diplomatului, portul din Constanța are o limitare a capacității, dar pentru extinderea acesteia sunt investiţii de 1 miliard de euro şi minim 5 ani în care acestea vor fi făcute. O altă ”săgeată” aruncată de diplomatul rus face referire la capacitatea României de a livra gaze naturale către Ucraina, lucru care, în viziunea acestuia, reprezintă doar înşiruire de cuvinte.

Ucraina exportă cereale prin România

România este, de la începutul războiului din Ucraina, un important aliat din regiune. Ucraina şi-a manifestat intenţia de a exporta cerealele prin România, în contextul în care toate porturile la Marea Neagră a țării au fost cucerite de forțele militare rusești. De altfel, prin porturile de pe Dunăre, tranzitul nu poate fi făcut la capacitate maximă. Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că nu există nicio problemă în tranzitul cerealelor ucrainiene prin Marea Neagră dacă Ucraina o să demineze apele teritoriale:

Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene, autoritățile ucrainene au minat abordările porturilor lor. Nimeni nu-i împiedică să-i curețe și să exporte cereale de acolo, garantăm securitatea”, a declarat liderul rus. În plus, există și alte posibilități de export. De exemplu, prin România, pe Dunăre și deplasarea ulterioară de-a lungul Mării Negre, prin Polonia, Belarus, prin porturile Mării Azov. menționa Vladimir Putin în urmă cu câteva săptămâni într-o conferință de presă susținută.

În tot acest context, ambasadorul Rusiei la București lansează acest avertisment asupra capacității României de transport a cerealelor din Ucraina, avertisment care pare să fie unul destul de serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *