Utilizatorii dei site-uri pentru adulţi cad în plasa escrocilor. Conform unui anunţ făcut de către cei de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în care au spus că în ultimul timp s-au înregistrat foarte multe alerete privind valurile de email-uri care au fost trimise de către grupările infracţionale.
Conform celor de la CERT-RO destinatarii mesajelor „sextortion scam email”, erau anunţaţi, în mod fals, ca dispozitivul pe care îl utilizează este infectat cu malware și că infractorii cibernetici care au preluat controlul acestuia.
„Nu răspundeți niciodată la email-uri de acest tip și informați imediat experții IT sau cyber din organizația dumneavoastră”, este sfatul specialiștilor.
Utilizatorii sunt filmați cu cameră web
Acest tip de escrocherie este foarte simplu de realizat. Utilizatorii primesc mesaje cum că au fost filamti cu cameră web în ipostaze intime, fie când au vizitat site-urile pentru adulţi. Apoi aceştia încep cu ameninţările, escrocii spun că au un videoclip cu persoana respectivă şi că i-l va trimite tuturor contactelor din agendă, pentru ai afecta reputaţia victimei.
Pentru a scăpa de şantajişti, victimele trebuie să plătească aproximativ 1.300 de euro, în criptomonede, infractorii dându-le un termen de 50 de ore. Atacatorii nu oferă nici o dovadă cum că ar avea un video sau că au controlul asupra dispozitivului.
„Prin această metodă se urmărește declanșarea unei reacții de panică a posibilei victime cu scopul de a o determina să plătească suma cerută în cel mai scurt timp. Practic, infractorii cibernetici transmit astfel de mesaje în mod nediscriminatoriu și automatizat, la un număr foarte mare de adrese de email, așteptând ca unii dintre destinatari să reacționeze la email și să intre în dialog cu gruparea infracțională. Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să își protejeze reputația și vor plăti suma cerută, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Pentru a monetiza pe seama efortului depus, atacatorii nu au nevoie să convingă fiecare utilizator, ci doar un mic procent al acestora”, explică experții Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.
Un cunoscut cântăreţ român audiat la DIICOT
Conform unei declaraţii făcut de către Gabriel Dorobanțu, după ce a fost audiat de către procurorii Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în calitate de victimă. Acesta a fost victima a mai multor hackeri care i-ar fi spart conturile bancare pe care le are. Aceştia şi-au comandat diverse produse scumpe în numele artistului.
„Am făcut o cerere către bancă și banca mi-a restituit banii. Nu cred că sunt singurul care a pățit acest lucru. Am primit un semnal de la Vodafone că am făcut comandă pentru un telefon foarte scump. Am insistat că nu e comanda mea”.
Aceştia i-au furat şi contul de Facebook. Gabriel Dorobanţu s-a plâns ca din cauza hackerilor imaginea sa pe reţele de socializare este pusă în pericol. Hackeri au dat foarte multe bătăi de cap în ultimii ani, chiar şi în cadrul companiilor mari din lume, una dintre cele mai vizate companii este Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA).