Prima pagină » National » Avertisment pentru toți românii care au telefoane mobile! Este obligatoriu de făcut asta
Avertisment pentru toți românii care au telefoane mobile! Este obligatoriu de făcut asta

Avertisment pentru toți românii care au telefoane mobile! Este obligatoriu de făcut asta

20 nov. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

A fost lansat un avertisment pentru toți românii care au telefoane mobile! Este vorba despre așa numitele pauze de tehnologie, recomandate pentru sănătatea mentală și fizică. Mai mult, detoxul periodic de tehnologie va elimina dependența față de telefonul mobil. Este obligatoriu de făcut asta.

Avertisment pentru toți românii care au telefoane mobile!

Medicii trag un semnal de alarmă în privința folosirii excesive a telefonului mobil. Tot mai mulți romîni sunt dependenți de telefon, dar simt nevoia, totodată, să se deconecteze de la tehnologie. Specialiștii recomandă perioade de detox digital, adică de renunțare la telefon și la rețelele sociale. S-a demonstrat că folosirea  excesivă a tehnologiei, mai ales a rețelelor sociale, poate crește stresul și anxietatea. Folosirea excesivă telefoanelor și a altor dispozitive poate avea efecte negative semnificative:

  • Stres și anxietate: Rețelele sociale încurajează comparațiilecu ceilalți și expunerea la informații negative, provocând presiunea socială. Pauzele de la aceste platforme pot reduce semnificativ stresul.
  • Probleme de somn: Lumina albastră emisă de ecrane perturbă producția de melatonină, afectând calitatea somnului. Renunțarea la tehnologie înainte de culcare ajută la odihna optimă.

„Dependența de lumea virtuală este la fel de importantă ca dependența de o substanță, ca fumatul, ca mâncatul de ciocolată, care este tot o dependență. Dacă, de exemplu, îi cer unui pacient dependent de lumea virtuală să renunțe o zi întreagă, nu va putea, va intra într-un fel de sevraj. Îmi propun obiective realiste, de exemplu două minute fără telefon sau, înainte de a lua telefonul, să respir două minute. Apoi să declar o cameră fără telefon sau tabletă, să nu le iau cu mine.”, a declarat Dr. Gina Chiriac, președintele Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Lege europeană pentru posesorii de telefoane

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin repararea acestora. Producătorul va fi obligat să repare produsul la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după expirarea perioadei de garanție legală. Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, instrumente și informații despre modul în care pot repara produsele.

De asemenea, platformele online vor ajuta consumatorii să găsească ateliere locale de reparații și magazine care comercializează produse recondiționate. După ce directiva va fi oficial aprobată de Consiliul Uniunii Europene și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională. Consumatorii vor avea acces la un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparație. Acest formular va include detalii despre prețul și durata reparației în funcție de defectul constatat. În plus, pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni dedicate fiecărei țări. Prin intermediul acestei platforme, consumatorii vor putea găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din comunitate.

Noile norme urmăresc consolidarea pieței reparațiilor în Uniunea Europeană și reducerea costului reparațiilor suportat de consumatori. Producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb și ustensile la un preț rezonabil și le va fi interzis să utilizeze clauze contractuale sau tehnici care împiedică repararea. Totodată, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv pe durata reparației sau să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, în cazul în care produsul lor nu mai poate fi reparat. Rămâne de văzut când va intra în vigoare legea europeană.

Cert este că omenirea este dependentă de tehnologie, iar medicii recomandă pauze periodice de la telefonul mobil și de la rețelele sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024