Avertisment pentru șoferii care folosesc aplicații mobile de trafic! Infractorii folosesc noi metode pentru a face victime printre conducătorii auto. Escrocii se folosesc de aplicațiile mobile de trafic pentru a vedea zonele în care au fost înregistrate accidente sau unde șoferii trag pe dreapta pentru că au probleme cu mașinile. Iată cum pot fi înșelați șoferii.
Avertisment pentru șoferii care folosesc aplicații mobile de trafic!
O nouă înșelătorie îi vizează pe conducătorii auto români care folosesc aplicații mobile de trafic. Escrocii se folosesc de aplicațiile conducătorilor auto pentru a vedea zonele în care au fost înregistrate accidente sau unde șoferii trag pe dreapta pentru că au probleme cu mașinile și se prezintă ca fiind angajați ai firmelor de tractare și cer sume uriașe pentru tractare. În unele cazuri, infractorii pretind că autoturismul va fi dus la service, însă proprietarii nu îi mai pot contacta și nu mai recuperează niciodată vehiculele.
Noua metodă de înșelătorie face ravagii printre șoferii din România. Infractorii monitorizează notificările aplicațiilor mobile de trafic și, odată ce detectează un incident, ajung rapid la fața locului, înaintea echipajelor de intervenție autorizate, cu mașini care imită designul celor oficiale. Din acest motiv, șoferii cad în capcană foarte ușor.
Metode prin care posesorii auto sunt înșelați
Spargerea intenționată a oglinzii retrovizoare laterale a unei mașini parcate este o nouă metodă de escrocherie în rândul șoferilor. Tot mai mulți conducători auto sunt victime ale acestui tip de înșelăciune. După spargerea oglinzii, infractorul lasă un bilet cu un număr de telefon, oferindu-se să rezolve daunele. De fapt, este un mod de a fura banii din contul bancar al victimei pentru că infractorul propune să trimită o sumă pentru a achita daunele pe un cont bancar. Atunci când victima sună la numărul indicat, i se va solicita să acceseze un link pentru a procesa plata despăgubirii către o presupusă companie de asigurări. În acest mod, escrocii reușesc să obțină acces la dispozitivul victimei, ceea ce le permite să se infiltreze în contul bancar sau în portofelul virtual și să transfere banii din contul victimei.
Șoferii trebuie să fie atenți și la amenzile false găsite pe parbrizul mașinii. Noua escrocherie a hoților implică utilizarea falselor avertismente de la „Poliția Comunitară” pentru a înșela proprietarii de mașini. Această fraudă presupune inițial lăsarea unui avertisment pe parbrizul mașinii, urmat de un fals avertisment de ridicare a mașinii, cu instrucțiuni de plată online pentru o amendă falsă. Această escrocherie este realizată de grupuri care urmăresc frecvent locurile de parcare, în special în parcările magazinelor.
Autoritățile recomandă persoanelor care se consideră vătămate să sesizeze secția de poliție competentă teritorial. Conform articolului 258 din Codul penal, folosirea fără drept a unei calități oficiale implicând exercițiul autorității de stat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.