Avertisment pentru românii care plătesc cu bani cash! În ultima vreme, pe piața monetară din țară au apărut tot mai multe bancnote false, iar autoritățile iau măsuri stricte și vin cu recomandări pentru cetățeni. Acestea sunt bancnotele de care trebuie să se ferească românii.
Avertisment pentru românii care plătesc cu bani cash!
Fenomenul cu bancnote false capătă proporții alarmante în România. Pe Internet, apar tot mai multe anunțuri prin care se vând bani falși, livrați direct la ușa clientului, sub pretextul că sunt doar pentru „recuzită.” Deși vânzătorii susțin că acești bani nu sunt pentru tranzacții comerciale, nimeni nu poate garanta că nu vor ajunge în circulație. Din acest motiv, românii care folosesc bani cash zilnic sunt sfătuiți să fie atenți la bancnote și să verifice să nu fie false. Există câteva aspecte care trebuie verificate de către români pentru a descoperi dacă dețin bani falși sau nu.
- Verifică hologramele și filigranele: Bancnotele originale au elemente de siguranță care devin vizibile doar atunci când sunt privite la lumină.
- Verifică detaliile tactile: Sigla Băncii Naționale a României și elementele embossate sunt imposibil de imitat cu aceeași acuratețe.
- Comparație cu o bancnotă autentică: Se verifică bancnota suspectă prin compararea acesteia cu una care este autentică.
- Banda de securitate: Banda de securitate trebuie să fie vizibilă și să traverseze orizontal bancnota.
- Scrisul în relief: Bancnotele autentice au scris în relief, un detaliu greu de replicat.
Românii care descoperă că dețin o bancnotă sau mai multe bancnote false trebuie să anunțe autoritățile. În caz contrar, persoana riscă să aibă probleme cu legea.
Bancnotele care trebuie schimbate la BNR
Românii trebuie să știe că bancnotele şi monedele vechi sau deteriorate parțial pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.
„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.”, au precizat reprezentanții BNR.
BNR rambursează valoarea integrală a banilor ce trebuie schimbați, chiar dacă aceștia prezintă lipsuri, mai ales în cazul bancnotelor. Totuși, există o condiție. Bancnotele care au rămas fără 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot trimite Băncii Naționale a României pentru a fi schimbate. Mulți români preferă să își țină economiile în casă, la saltea, decât să depună banii în bancă. Specialiștii financiari avertizează asupra pericolelor de a păstra banii în casă și recomandă alternative sigure pentru a preveni pierderile neprevăzute și eventualele fraude. Depozitarea economiilor acasă poate duce la pierderi irecuperabile în caz de furt, incendiu sau inundație. Cea mai sigură opțiune pentru a proteja banii strânși este să fie depozitați într-un cont de economii sau un depozit bancar, care oferă dobânzi mai mari, dar și protecție împotriva pierderilor.
Românii trebuie să fie atenți și la bancnotele pe care le dețin. Mai mulți bani falși au început să ajungă în circulație, iar autoritățile încearcă să combată fenomenul periculos.