Avertisment pentru cetățenii care plătesc cu cardul! În Austria mulți comercianți continuă să aplice practici ilegale, precum comisioane sau sume minime pentru tranzacțiile cu cardul. Iată cum a apărut această taxă ilegală și la ce trebuie să fie atenți cei care achită cu cardul bancar.
Avertisment pentru cetățenii care plătesc cu cardul!
Persoanele care au card bancar trebuie să știe că a apărut o nouă practică ilegală, și anume impunerea unei taxe la fiecare tranzacție cu cardul. Conform reglementărilor europene, comercianții nu sunt obligați să accepte plata cu cardul, iar dacă o fac, trebuie să respecte un cadru legal strict. Concret, comercianții nu pot impune comisioane suplimentare sau sume minime obligatorii pentru a permite tranzacțiile electronice. Practici precum „plătești cu cardul, mai adaugi 50 de cenți” sau „plata cu cardul doar peste 10 euro” încalcă legea și sunt sancționabile.
În Austria, cetățenii sunt avertizați să fie atenți la fiecare tranzacție bancară și la fiecare plată online. Deși plata cu cardul devine tot mai populară, majoritatea comercianților refuză implementarea completă sau aplică practici abuzive. Acest comportament este ilegal conform legislației europene. Dacă legea nu este respectată, comercianții pot pierde dreptul de a mai accepta plăți electronice și pot fi chiar amendați de autoritățile locale pentru înșelarea consumatorului.
Ce trebuie să facă cetățenii taxați ilegal
Cetățenii din Austria sunt avertizați cu privire la practica ilegală a unor comercianți de a lua o taxă la fiecare tranzacție cu cardul:
- Verifică întotdeauna bonul fiscal. Dacă observi o „taxă de card”, cere explicații imediat.
- Refuză plata dacă ți se impune o sumă minimă sau comision nejustificat.
- Reclamă practica fie la autoritatea locală de protecție a consumatorului, fie direct procesatorului de carduri.
- Informează-te și reacționează. Comerțul trebuie să respecte nu doar interesele comerciale, ci și drepturile clientului, garantate prin reglementări europene.
Deși plățile cu cardul sunt încurajate în Austria, numerarul rămâne principala modalitate de plată. De exemplu, restaurantele de familie, localurile cu mâncare la pachet, tarabele, cabanele de munte, berăriile mai mici, cafenelele mici, magazinele de înghețată rareori acceptă plata cu cardul. În zonele rurale, la magazinele mai mici sau la târguri, plata se face doar cu bani cash. Stațiile mai mici de benzină din zonele rurale nu primesc niciodată carduri. De asemenea, nu acceptă plata cu cardul magazinele de suveniruri sau buticurile.
Pensiunile din Austria preferă ca plățile să se facă direct cu numerar. Taxa turistică este plătită separat la checkout, iar cei câțiva euro sunt plătiți doar în numerar. În schimb, lanțurile de magazine mai mari, unitățile guvernamentale, cum ar fi muzeele și castelele, și lanțurile hoteliere mari acceptă carduri de credit și de debit. Plățile cu numerar și cele digitale stârnesc controverse. Sunt state care îi obligă pe clienți la plățile cu cardul, dar altele nu vor să renunțe la numerar.
La nivel internațional, se are în vedere implementarea unui nou sistem de plată pentru cetățeni. Tot mai multe persoane din întreaga lume renunţă la numerar sau la plata cu cardul şi cu telefonul mobil în favoarea plăților biometrice. Plățile biometrice asigură un nivel superior de siguranță, eliminând riscul pierderii sau furtului cardurilor și dispozitivelor mobile. Plățile sunt permise și fără conexiune la Internet, folosind metoda contactless prin tehnologia NFC, disponibilă pe telefoane mobile și ceasuri inteligente. Apropierea dispozitivului de terminalul de plată este suficientă pentru a autoriza tranzacția. Spre deosebire de plata cu cardul şi cu telefonul mobil, plățile biometrice permit autentificarea prin trăsături unice precum amprenta sau recunoașterea facială. Tendința este tot mai populară în rândul tinerilor și este folosită cel mai mult în Spania. Rămâne de văzut dacă plățile cu cardul și telefonul mobil vor pierde teren în fața celor biometrice.
Cetățenii care plătesc cu cardul sunt avertizați să fie atenți la fiecare tranzacție. Comercianții impun ilegal anumite taxe la plata cu cardul, cum se întâmplă în Austria.