Vineri, 4 decembrie, responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au făcut un avertisment dur, în privința vaccinurilor împotriva COVID-19. Ei se arată îngrijorați că vaccinurile anunțate creează în mintea oamenilor o percepție greșită, fiindcă ele nu semnifică finalul pandemiei. În prezent trebuie să ne concentrăm pe cea mai mare problemă: supraaglomerarea spitalelor și presiunea enormă pusă pe cadrele medicale.
”Progresele vaccinurilor ne dau tuturor o speranţă şi acum începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Totuşi, OMS este îngrijorată de o percepţie în creştere că pandemia COVID-19 s-a încheiat”, a declarat directorul general al acestei organizaţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters şi AFP.
”Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs”, a avertizat acesta, îndemnând publicul să respecte în continuare măsurile preventive, chiar dacă încep să apară vaccinurile.
Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizează că situația spitalelor din ultimul timp este extrem de gravă.
”Ştim că a fost un an greu şi că oamenii au obosit, dar în spitale care lucrează la sau peste capacitate este cum nu se poate mai greu. Adevărul este că în prezent multe locuri se confruntă cu o transmitere ridicată a virusului, ceea ce pune o presiune enormă asupra spitalelor, unităţilor de terapie intensivă şi personalului sanitar”, a explicat în continuare Tedros
„Vaccinurile nu înseamnă zero COVID”
Și Mike Ryan, directorul OMS pentru Europa, a tras un semnal de alarmă și a anunțat că ”vaccinurile nu înseamnă zero COVID”, fiindcă ele nu se descurcă singure în lupta cu pandemia, ci trebuie ajutate de oameni, respectând regulile.
”Am atins (…) un punct de inflexiune al pandemiei. Le cerem oamenilor să continue să facă eforturi”, a mai spus el.
Specialiștii OMS susțin faptul că vaccinurile vor fi un instrument puternic împotriva acestei pandemii, însă atrag atenția că ele vor fi disponibile pe scară largă pentru populaţie numai după vaccinarea lucrătorilor sanitari şi a categoriilor de risc.
Mai mult, directorul general al OMS a recomandat guvernelor să-şi planifice de pe acum campaniile de vaccinare, asigurându-se că au personalul necesar, facilităţile de stocare a vaccinurilor la temperaturi foarte scăzute şi reglementările necesare.
În ce condiții recomandă OMS purtarea măștii în casă
Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea măștii de protecție și în interiorul locuințelor, însă doar atunci când primim vizitatori și distanța fizică nu este posibilă.
Mai mult, măștile sunt necesare și atunci când încăperile nu au fost aerisite corespunzător. Înainte ca OMS să facă aceste recomandări, exista doar regula purtării măștii în spații publice, nu și în cele private.
În plus, agenția pentru sănătate din cadrul ONU recomandă o utilizare mai largă a măştilor în centrele medicale.
Recomandarea se referă la personalul administrativ, dar și la alți angajați, care nu efectuează activități de acordare a îngrijilor medicale. Aceștia au fost adăugaţi pe lista persoanelor care ar trebui să poarte în permanenţă măşti sanitare.