Prima pagină » Coronavirus » Avertisment OMS: Al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul!

Avertisment OMS: Al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul!

14 ian. 2021, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au lansat un avertisment în legătură cu pandemia de COVID-19. Aceștia susțin că al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul.

Avertismentul vine în condițiile în care modul în care se răspândeşte boala, mai ales în emisfera nordică, este mai rapid, iar acum circulă mai multe tulpini de COVID-19, potrivit Reuters.

„Intrăm în al doilea an, ar putea fi chiar mai dificil având în vedere dinamică transmiterii şi unele probleme pe care le vedem”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS, în timpul unui eveniment care a avut loc online.

Aproape 2 milioane de decese din cauza pandemiei de COVID-19

Bilanţul deceselor la nivel mondial se apropie de 2 milioane de la începutul pandemiei, fiind infectate 91,5 milioane de persoane.

„Cu certitudine, în emisfera nordică, mai ales în Europa şi America de Nord, am văzut o furtună perfectă a sezonului – frig, oameni care stau în interior, un amestec social mai mare şi o combinaţie de factori care au dus la o transmitere mai mare în multe, multe ţări”, a spus Mike Ryan.

„După sărbători, în unele ţări situaţia se va agrava înainte de a se îmbunătăţi”, a spus directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove.

Aproximativ 40.000 de cazuri COVID-19 pe zi, în Spania

Aproape 40.000 de cazuri noi de infectări se înregistrează în fiecare zi, iar autorităţile iberice iau în calcul izolarea populaţiei, ca măsură disperată pentru a reduce infectările.

Ultimele raportări din Spania indică 38.869 de cazuri pozitive de Covid şi 195 de decese, în ultimele 24 de ore. Cifrele sunt cele mai mari de la izbucnirea pandemiei, în urmă cu un an. Rata de infectare este uriaşă, de 492 de cazuri la suta de mii de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest moment, autorităţile iberice sunt în şedinţe de urgenţă şi s-ar putea lua decizia unui lock-down total, încetarea tuturor activităţilor, mai puţin a celor esenţiale pentru funcţionarea societăţii, într-o încercare disperată de încetinire a infectărilor.

În prezent, sunt tratați peste 17.600 de pacienți cu Covid-19, iar asta pune o presiune uriaşă pe sistemul medical, aflat în pragul colapsiului. Cifrele sunt în creștere cu 64% față de ce se înregistra înainte de Crăciun. Şi numărul persoanelor din terapie intensivă este mai mare cu 39% faţă de 24 decembrie. Experţii spanioli avertizează că este nevoie de un nou lockdown pentru a opri transmiterea virusului.

„Vom avea cifre mai rele decât în ​​al doilea val”, a spus Ricard Ferrer, șeful ICU la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona și președintele Societății spaniole de medicină intensivă.

Record de decese în SUA

SUA au stabilit marți, 12 ianuarie, un record pentru cele mai multe decese Covid-19 raportate într-o zi de la începutul pandemiei, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Marți seară, au fost raportate 4.197 de decese, potrivit JHU. Totuși, acesta nu este totalul pentru marți, deoarece numerele finale vin peste noapte.
Singură altă dată când numărul deceselor a depășit 4.000 a avut loc pe 7 ianuarie, când au fost raportate 4.194 decese totale, potrivit datelor JHU .

Înainte de numărul record de decese de marți, SUA au înregistrat în medie peste 3.223 de decese pe zi în decursul săptămânii trecute, au arătat datele JHU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`