Începând cu 10 februarie 2025, calitatea aerului în estul României a fost afectată semnificativ de o concentrație ridicată de dioxid de sulf, care a depășit limita permisă de 15 ori, potrivit unor clipuri video care circulă pe rețelele sociale.
Norul de dioxid de sulf, purtat de curenții de aer, a început să se deplaseze către vestul țării pe 11 februarie, iar pe 12 februarie nivelurile acestuia au continuat să crească, în special în orașele Tg. Jiu și Craiova. Oamenii care locuiesc în zonele afectate au raportat simptome precum dureri de gât, respirație greoaie, dureri de cap și anxietate.
Autoritățile din Iași susțin că situația nu este alarmantă în zona noastră, unde stațiile de monitorizare a calității aerului nu indică concentrații ridicate de dioxid de sulf.
„La noi, în Iași, dioxidul de sulf din stațiile de monitorizare a calității aerului este mic. La SO2, toate panourile sunt verzi, în locațiile unde se poate vedea nivelul calității aerului. Datele arată că probleme sunt la indicatorii PM 2,5 și PM 10. S-a ars mult combustibil în perioada aceasta rece, de aceea sunt depășiri la PM10 și PM 2,5”, susține Galea Temneanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului.
Oare de unde vine „norul” dioxidului de sulf?