Prima pagină » International » Avertisment din partea OMS: Poluarea din marile orașe, mediu propice pentru dezvoltarea noului coronavirus

Avertisment din partea OMS: Poluarea din marile orașe, mediu propice pentru dezvoltarea noului coronavirus

02 oct. 2020, 20:30,
Bianca Rebegea în International

S-a demonstrat că pandemia se manifestă mai dramatic în zonele grav afectate de poluare, astfel că oamenii expuși ani de-a rândul poluării au de suferit mai mult. Ei nu sunt susceptibili doar de contracararea bolilor respiratorii, ci pot face forme grave ale diferitelor patologii. Acest fapt conduce lumea spre o reorganizare a marilor orașe, pentru a crea medii de trai sigure și curate.

Vineri, 2 octombrie, în contextul unei videoconferințe, directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul OMS, Maria Neira, a avertizat că sănătatea este o chestiune publică care necesită protejarea naturii, acea sursă necesară vieţii.

„Dacă distrugem natura, care este sursa noastră de viaţă, vom provoca probleme grave de sănătate publică şi ne vom face singuri rău”, a subliniat Neira.

Avertisment din partea OMS: Poluarea din marile orașe, mediu propice pentru dezvoltarea noului coronavirus

În cadrul conferinței a fost punctată o problemă, care necesită verificări, și anume: în oraşele cu niveluri mari de poluare, infecţia COVID-19 a lovit mai mult cetăţenii şi „nu este un lucru întâmplător”.

„Trebuie să înţelegem că distrugerea mediului înconjurător înseamnă acel consum nestăvilit, traficul supraaglomerat, comerţul cu animale sălbatice, practicile agricole intensive, defrișările, poluarea cu plastic…..” a explicat Neira.

Factorii menționați, împreună cu poluarea oraşelor populate excesiv şi posibilitatea ca în era globalizării să facem înconjurul lumii în 24 de ore formează „cocktailul perfect” pentru ca, din punctul ei de vedere, anumite virusuri să găsescă condiţii favorabile pentru a se răspândi.

„Le-am oferit cele mai bune condiţii posibile şi nu au pierdut oportunitatea”, a asigurat ea.

Însă dincolo de pandemiile care atrag atenţia, problema schimbărilor climatice rămâne aici şi necesită recuperarea ecosistemelor, care ne asigură sănătatea (…) o alimentaţie mai sustenabilă, o agricultură inteligentă şi oraşe mai puţin poluate, în care maşinile trebuie să înceteze să mai fie centrul strategiilor de planificare”, a încheiat experta ONU.

Anunțul trist făcut de OMS: numărul deceselor de COVID-19 s-ar putea dublă înainte că vaccinul să fie funcțional

Numărul de decese asociate noului coronavirus s-ar putea dubla la 2 milioane înainte ca un vaccin de succes să fie utilizat pe scară largă, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Scenariul sumbru venit de la OMS nu se reduce la asta: numărul morților ar putea fi chiar mai mare, spune Mike Ryan, șeful programului de urgență al OMS, fără acțiunile concertate ale guvernelor pentru a reduce pandemia.

„Dacă nu facem acest lucru, numărul despre care vorbiți (2 milioane de decese – n.red) nu este doar imaginabil, dar, din păcate, este foarte probabil”, a spus oficialul OMS, vineri, într-un briefing.

Predicția lui Mike Ryan a venit pe fondul apropierii numărului total de decese cauzate de coronavirus de 1 milion de victime, la nouă luni de la descoperirea virusului din China.

Speranțe cu privire la vaccinul anti-COVID

China preconizează ca până la sfârşitul acestui an să producă 610 milioane de doze ale mai multor vaccinuri împotriva covid-19 – şi că această producţie anuală ar urma să crească la peste un miliard de doze în 2021 – au anunţat, la Beijing, oficiali chinezi în domeniul sănătăţii, care dau asigurări că ţara lor se află în frunte în acest domeniu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 ianuarie 2025
20 ianuarie 2025