Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, lansează un avertisment în legătură cu redeschiderea școlilor.
Vlad Voiculescu susține că noua tulpină de Covid-19 este una extrem de agresivă și riscăm un nou val de infectări. În aceste condiții, Voiculescu susține că măsurile de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, sunt în pericol.
„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu.
Medicul Adrian Wiener, deputat USR: „Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie nu este posibilă“
Un alt reprezentant USR, medicul Adrian Wiener, este de părere că școlile s-ar putea redeschide mai degrabă la jumătatea lunii martie, după ce o masă semnificativă a profesorilor şi chiar a elevilor de peste 16 ani se va vaccina anti-Covid-19.
„Nu cred că este posibil. Trebuie luat în calcul indicele de reproducere al acestui virus, în contextul în care presupunem deja că noua tulpină din Marea Britanie într-o oarecare măsură a înlocuit vechea tulpină şi în România şi contagiozitatea şi riscul sunt foarte mari. Eu cred că pentru a reveni în siguranţă în şcoli, cred că ar trebui să fi trecut prin etapa de vaccinare o masă semnificativă a profesorilor şi de ce nu şi a elevilor peste 16 ani, bineînţeles, doar cei care doresc. Ideal ar fi să dorească cât mai mulţi dintre ei, dar cred că încă şi nu e vorba doar de activităţile din interiorul şcolii, e vorba de mijloacele de transport până şi dinspre şcoală, de aglomerările pe care în general şcoala le produce în mod natural, în mod firesc”, a menționat Adrian Wiener.
Medicul Cristian Oancea: „Deschiderea școlilor este o decizie pripită”
Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Timişoara, a declarat că valul al treilea al pandemiei COVID-19 va afecta grav copiii. În plus, deschiderea școlilor ar putea duce la multe decese în rândul bătrânilor care nu s-au vaccinat anti-COVID-19.
Valul al treilea cu noile tulpini COVID deja apărute în alte state își va face apariția și la noi, după ce au fost semnalate deja primele trei cazuri. Specialiștii spun că se vor transmite mult mai agresiv în comunitate, însă actualul vaccin anti-COVID va scădea rata mortalității în rândul vârstnicilor.
„Deschiderea școlilor este o decizie pripită”, avertizează medicul timișorean, mai ales că România se află în coada clasamentului în ceea ce privește vaccinarea persoanelor în vârstă și a celor cu risc crescut de infectare.
Elevii ar putea fi obligați să se vaccineze pentru a reveni la școală
În cazul în care instituțiile școlare se vor redeschide, se preconizează și o eventuală creștere a numărului infecțiilor respiratorii și a cazurilor de gripă. Tocmai pentru a peîntâmpina acest lucru, specialiștii recomandă vaccinarea antigripală a elevilor.
Medicii îi încurajează pe părinții să se informeze despre acest proces și despre beneficiile vaccinului antigripal, în contextul în care copiii sub 16 ani nu pot fi vaccinați împotriva COVID-19.
„Vaccinarea antigripală a copiilor reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum şi transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ şi transmiterea virusului gripal în comunitate”, a declerata medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.