Prima pagină » Actualitate » Avertisment de la UE pentru români. Un nou val de scumpiri va afecta țara
Avertisment de la UE pentru români. Un nou val de scumpiri va afecta țara

Avertisment de la UE pentru români. Un nou val de scumpiri va afecta țara

25 iun. 2024, 07:20,
BZI.ro, în Actualitate

Recent, s-a dat un avertisment de la UE pentru români. Comisia Europeană a cerut României să diminueze deficitul bugetar în anii 2024 și 2025. Aceasta spune că țara nu a respectat propriul său plan, conform unui document transmis de executivul european. Comisia Europeană consideră că România continuă să cheltuie mult peste nivelul producției. Iată că un nou val de scumpiri va afecta țara.

Avertisment de la UE pentru români

Comisia Europeană atrage atenția României cu privire la deficitul bugetar. UE sugerează să adoptăm măsuri pentru scăderea deficitului, inclusiv majorarea taxelor și a impozitelor. O altă măsură recomandată este reducerea cheltuielilor publice.

Reprezentanții Comisiei Europene mai avertizează că începând cu 1 iulie, în România, acciza la carburanți va crește. Asta înseamnă că prețul benzinei va crește cu 0,43 RON pe litru, iar prețul motorinei cu 0,40 RON pe litru. Astfel, un plin de carburant va costa chiar și cu 25 de lei mai mult începând din 1 iulie. Această majorare a prețului carburanților ar putea duce la creșteri de preț în lanț.

Legea europeană care vizează banii românilor

O altă lege venită de la UE pentru cetățeni este introducerea salariului minim european în România. Introducerea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă există numeroase dispute în privința acestei directive UE.

Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei. Simona Bucura Oprescu a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat.”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Salariul minim european este o directivă a Parlamentului European care devine obligatorie pentru toate statele membre, din acest an. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

O lege apărută la inițiativa UE este aceea de a obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024