Prima pagină » Local » Avertisment dat de medici pentru pensionarii care merg duminică la vot! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Când mergeți la urne, vă expuneți la același risc ca atunci când mergeți la supermarket!”

Avertisment dat de medici pentru pensionarii care merg duminică la vot! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Când mergeți la urne, vă expuneți la același risc ca atunci când mergeți la supermarket!”

26 sept. 2020, 02:00,
Sorin Pavelescu, în Local

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează pensionarii care merg la vot că se expun unui risc mare de infectare cu COVID-19. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că vârstnicii fac parte din categoria de risc la infecția cu coronavirus și le recomandă să fie prudenți în ziua de duminică

Pensionarii care se pregătesc să meargă duminică la vot, sunt avertizați de către medici să fie extrem de prudenți și asta pentru că se expun infecției cu COVID-19. Cadrele medicale ieșene sunt îngrijorate de faptul că, duminică, pensionarii care vor merge la vot, sunt în pericol. Bătrânii fac parte din categoria de risc la infecția cu COVID-19. În secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 din Iași, mai bine de trei sferturi dintre pacienții care au murit, aveau peste 65 de ani. Mulți dintre aceștia erau diagnosticați cu diabet, boli cardiovasculare sau pulmonare. După ce s-au infectat cu COVID-19, sistemul lor imunitar a scăzut, iar organismul lor nu a mai făcut față luptei cu coronavirus. Cei care, totuși, vor alege să iasă la vot, trebuie să asculte sfatul medicilor ieșeni pentru a nu ajunge pe patul de spital.

Medicii ieșeni sunt îngrijorați de faptul că pensionarii sunt expuși la infecția cu COVID-19, atunci când merg la vot

Mâine, ieșenii sunt așteptați la vot pentru alegerile locale. Din păcate, în acest an, mersul la urnele de vot reprezintă un risc major pentru persoanele care fac parte din categoria de risc la infecția cu COVID-19. În contextul actual, al pandemiei de coronavirus, medicii avertizează pensionarii că se expun la un risc major prin decizia de a merge la vot.

„Când mergeți la urne, vă expuneți la același risc ca atunci când mergeți la supermarket. Persoanele care fac parte din categoriile de risc se expun prin mersul la vot, unor riscuri extrem de mari. Atunci când intră în zone aglomerate sau atunci când intră în contact cu mai multe persoane, mai ales bătrânii trebuie să fie extrem de atenți. Cei care au peste 65 de ani, din ceea ce am observat și în secțiile de Terapie Intensivă, sunt primii care renunță în fața infecției cu COVID-19. Totodată, persoanele cu diabet, cu boli cardiovasculare, cu obezitate, fac parte și ele din categoriile de risc de infectare cu coronavirus”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Respectați restricțiile, acum mai mult ca niciodată!”

Pensionarii care totuși aleg să meargă la vot, în ciuda avertismentelor emise de către medici, își asumă riscul de infectare cu COVID-19, dar sunt îndrumați să poarte mănuși de protecție, mască și să se spele extrem de atent pe mâini, pe nas și pe gură.

„Respectați restricțiile, acum mai mult ca niciodată. Păstrați distanțarea socială. Totodată, recomand persoanelor care fac parte din categoria de pacienți cu risc mare, să își pună o pereche de mănuși de protecție la intrarea la urnele de vot, iar, mai apoi, să le scoată și să le arunce. Totodată, le recomand să poarte mască și să evite aglomerațiile și discuțiile cu ceilalți. După ce ajung acasă, pensionarii mai ales, trebuie să se spele cu atenție pe mâini, în zona nasului și a gurii, cu apă și săpun”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Dr. Florin Roșu: „Din cauza sistemului imunitar scăzut, nu au mai făcut față luptei cu coronavirus și au decedat”

Trei sferturi dintre pacienții cu COVID-19 care au murit la Iași, erau vârstnici. Restul pacienților care nu au mai făcut față infecției cu COVID-19, sufereau de alte boli asociate. Medicii privesc, în continuare, cu îngrijorare către viitor și asta pentru că secțiile de Terapie Intensivă din Iași lucrează la capacitate maximă. În fiecare zi, cel puțin o persoană se dă bătută și lasă liber patul de spital unui alt pacient care, la rândul lui, ajunge în stare critică.

„Toți pacienții care intră pe ATI sunt pacienți care suferă și de alte comorbidități. Vorbim de pacienți cu diabet, boli cardiovasculare, obezitate și boli pulmonare. Din cauza sistemului imunitar scăzut, nu au mai făcut față luptei cu coronavirus și au decedat. Perioada în care un pacient este internat la Terapie Intensivă reprezintă o traumă pentru familie. Totodată, vestea că pacientul a decedat lasă urme greu de acoperit. Chiar și pentru noi, cadrele medicale, cele care ne atașăm de pacienții internați aici, atunci când o persoană moare, este imposibil să nu ne afecteze. Sunt efectiv situații greu de descris”, spune dr. Florin Roșu, șeful compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *