Un asteroid nou descoperit, cunoscut sub denumirea 2024 YR4, cu un diametru estimat de 60 de metri, prezintă riscul de a lovi Pământul în decembrie 2032. Potrivit site-ului Space.com, citat de Agerpres, acest asteroid are o probabilitate de 1 din 83 de a ajunge în coliziune cu planeta noastră. Momentan, asteroidul se află la o distanță de peste 43 de milioane de kilometri de Pământ.
Conform estimărilor realizate de Centrul NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS), 2024 YR4 va ajunge la aproximativ 106.200 kilometri de Terra pe 22 decembrie 2032. Deși distanța poate părea mare, incertitudinile în calcularea orbitei asteroidului pot transforma acest „survol” într-o coliziune directă cu planeta.
Evaluarea riscului
În cazul în care asteroidul ar lovi Pământul, acesta s-ar putea dezintegra în atmosferă sau ar putea crea un crater, în funcție de natura impactului. Această amenințare a propulsat asteroidul 2024 YR4 în topul listelor de risc ale NASA și ESA pentru obiectele care se apropie de Pământ.
„Probabilitatea a crescut ușor, la 1 din 83,” a declarat David Rankin, inginer în cadrul Catalina Sky Survey și vânător de asteroizi. „Este una dintre cele mai mari probabilități de impact cu un asteroid de dimensiuni semnificative pe care le-am înregistrat vreodată,” a adăugat Rankin.
Asteroidul a primit o evaluare de nivel 3 pe scala Torino a riscurilor, semnalând necesitatea unei atenții speciale din partea comunității științifice, având un risc de impact de aproximativ 1,19%. Acest obiect cosmic a fost descoperit în cadrul proiectului ATLAS al NASA, folosind telescopul din Rio Hurtado, Chile. De asemenea, David Rankin a confirmat identificarea asteroidului în datele obținute prin Catalina Sky Survey.
Chiar dacă riscul de impact există, Rankin subliniază că „probabilitatea unui impact este încă foarte mică”.
„Cel mai probabil, asteroidul va trece prin apropierea Pământului fără să producă vreo coliziune”, a adăugat el.
Posibilele efecte ale unui impact
Dacă impactul ar putea avea loc, zona cu cel mai mare risc de coliziune ar fi un „coridor” ce ar traversa America de Sud, Atlanticul și Africa subsahariană. Astronomii vor putea determina cu mai multă precizie orbita și compoziția asteroidului 2024 YR4 în anul 2028, când acesta va trece la aproximativ 8 milioane de kilometri de Pământ.
Dacă dimensiunea estimată a asteroidului este corectă, un impact ar putea produce un efect similar cu cel al fenomenului Tunguska din 1908, care a fost cauzat de explozia unui asteroid în atmosferă deasupra Siberiei.
Deși efectele ar fi mai concentrate și localizate, asteroidul 2024 YR4 ar putea totuși provoca distrugeri semnificative în zona impactului. Explozia asociată ar elibera o energie echivalentă cu aproximativ 50 de milioane de tone de TNT.
„Dacă 2024 YR4 este compus din rocă, el ar putea exploda în atmosferă. Dacă este din fier, va penetra atmosfera și va produce un crater de impact pe Pământ,” a explicat Rankin.