Prima pagină » Local » Avertisment ApaVital Iași: „Vasul de toaletă nu este un coș de gunoi!”

Avertisment ApaVital Iași: „Vasul de toaletă nu este un coș de gunoi!”

29 mart. 2022, 00:01,
Maria Moldovanu în Local

ApaVital Iași avertizează cetățenii de consecințele nefaste care pot rezulta ca urmare a întrebuințării incorecte a vasului de toaletă. Multă lume aruncă acolo tot felul de deșeuri, începând cu hârtia igienică, produse alimentare și sfârșind cu șervețele umede. Se poate ajunge până în punctul în care apa menajeră să inunde străzile, curțile oamenilor și subsolurile imobilelor.

Probleme majore încep să iasă la suprafață. După o „inspecție” a rețelelor de canalizare, s-au depistat mai multe încălcări care s-au dovedit a fi foarte grave. Reprezentanții ApaVital Iași îndemnă oamenii să aibă grijă de vasele de toaletă și să nu le folosească pe post de coș de gunoi. Șervețelele umede sunt printre cele mai periculoase elemente, acestea, spre deosebire de hârtia igienica, nu se vor descompune în vasul de toaletă, în schimb, pot înfunda sistemul de canalizare.

 comentariile unor oameni la anuntul facut de ApaVital

La declarațiile oferite de către ApaVital, cetățenii au reacționat cu reacții de toate tipurile

Șervețelele umede mai periculoase ca niciodată: „Aruncate în vasul de toaletă, ajung să blocheze canalizarea”

comentariile unor oameni la anuntul facut de ApaVital

Unii oameni susțin că lipsa de educație sanitară este vizibilă, și ar trebui demarate campanii de informare pentru toți cetățenii

Neatenția și nepăsarea unor cetățeni au consecințe grave, atunci când vine vorba de aruncarea deșeurilor și păstrarea unui mediu curat. Nu este o noutate că foarte mulți oameni percep vasul de toaletă ca pe un coș de gunoi și aruncă acolo tot felul de deșeuri, începând cu hârtia igienică, produse alimentare și sfârșind cu șervețele umede. Acestea din urmă au un impact devastator pentru mediu, din cauza componenței lor și a faptului că sunt la fel de periculoase ca plasticul., în acest sens ApaVital trâgnd un semnal de alarmă pentru toți cetățenii în legătură cu consecințele nefaste care pot rezulta ca urmare a întrebuințării incorecte a vasului de toaletă.

„Cea mai mare problemă o constituie în continuare șervețelele umede. Realizate dintr-o țesătură de vâscoză-poliester rezistentă la rupere, cu fibrele interconectate mecanic, șervețelele umede sunt extrem de rezistente la rupere. Dacă ajung în rețeaua de canalizare, nu se dizolvă, precum hârtia igienică, ajungând să blocheze canalizarea, atât pe rețeaua interioară, cât și pe rețeaua publică, provocând probleme majore inclusiv la stațiile de pompare a apelor uzate”, anunță reprezentanții ApaVital.

Printre cele mai nocive elemente care nu trebuie de aruncat în vasele de toaletă, pe lângă șervețelele umede, sunt bețișoarele de urechi, măștile de protecție, scutecele și absorbantele, resturile alimentare, zațul de cafea, textile, nisipul din litiere, cu alte cuvinte, nimic.

„Lista produselor care nu trebuie să ajungă în rețeaua de canalizare mai cuprinde bețișoarele de urechi, scutecele, alte produse de igienă intimă, măștile de protecție, mănușile de unică folosință, cârpele, uleiul, zațul de cafea, nisipul de la litiera pisicilor, resturile alimentare grosiere”, menționează ApaVital Iași.

 loc de depozitare cu deseuri

Șervețelele umede au un impact devastator pentru mediu, din cauza componenței la fel de periculoase ca plasticul

Ce se întâmplă când aruncăm deșeurile în vasul de toaletă

deseuri scoase din reteaua de canalizare

Deșeurile creează daune ireversibile sistemului de canalizare, oamenilor și mediului

Odată ajunse în sistemul de canalizare, deșeurile pot părea mici și insignificante la început dar, cu timpul, creează daune ireversibile. Se ajunge până în punctul în care apa menajeră inundă străzile, curțile oamenilor și subsolurile imobilelor. Deșeurile ies la suprafață și ajung în plină stradă, reprezentând un pericol major pentru sănătatea cetățenilor, și nu mai vorbim despre mirosul insuportabil care se va menține în toată zona afectată.

„Toate aceste deșeuri înfundă rețeaua de canalizare și pot determina defectarea pompelor de la stațiile de pompare a apelor uzate. Nu confundați vasul de toaletă cu un coș de gunoi!”, anunță instituția ieșeană.

La semnal de amarlă tras de ApaVital, locuitorii Iașului au reacționat foarte rapid. Unii susțin că lipsa de educație sanitară a populației își pune cuvântul peste toate astea, și insistă că ar trebui demarate campanii de informare pentru toți cetățenii.

„Ar trebui să se facă o campanie de informare mult mai bine pusă la punct și cei de la firmele de salubrizare să pună la dispoziția cetățenilor recipiente pentru colectarea uleiului folosit, chiar și marile supermarketuri ar trebui să pună la dispoziția clienților recipiente pentru colectarea uleiului folosit și să dea cetățenilor ulei la schimb pentru cel folosit, la un preț mai mic!”, a comentat Dan Untu pe pagina de Facebook a companiei.

Acum, mai mult ca niciodată, aruncarea șervețelelor umede în vasul de toaletă sunt extrem de periculoase, pentru oameni, pentru mediu și pentru infrastructura rețelelor de canalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *