Prima pagină » Local » Avertisment al prof. dr. Carmen Dorobăț despre Covid-19: „Boala ar putea deveni cronică, exact ca în cazurile HIV și Hepatita B“

Avertisment al prof. dr. Carmen Dorobăț despre Covid-19: „Boala ar putea deveni cronică, exact ca în cazurile HIV și Hepatita B“

30 oct. 2020, 13:47,
Cristian ZAVASTIN în Local

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iași, prof. dr. a lansat un avertisment în legătură cu Covid-19.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ a declarat că sunt pacienți care rămân infectați deși primesc tratament, ceea ce o determinî sî creadă că boala ar putea deveni cronică, exact ca în cazurile HIV și Hepatita B.

Medicul a constatat că din ce în ce mai mulți pacienți ajung la spital cu simptome diferite față de cele cu care s-au confruntat medicii la începutul epidemiei. Este vorba despre pierderea gustului și mirosului, febra și durerile musculare care fie nu mai apar, fie se manifestă în momentele mai târzii ale bolii.

„Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ,

Carmen Dorobăț: „Îmi este frică că pacienții nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iași susține că modificările care apar impun o mai mare atenție din partea medicilor de familie.

„Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm. De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri. Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iași.

„Este un record și nu ne vom opri aici!“

Prof. dr. Carmen Dorobăț este de părere că cifra de 6.500 de cazuri va continua să crească. Acest lucru este arătat de parcursul fenomenul epidemiologic. Chiar dacă medicii par plictisitori pe micile ecrane, aceştia transmis persoanelor că trebuie să conştientizeze faptul că cei din linia întâi se afla aici pentru binele tuturor.

„Este un record, aproape 6.500 de cazuri și nu ne vom opri aici, pentru că așa cum arată mersul acestui fenomen epidemiologic, acest lucru va fi escaladat în zilele următoare și bineînțeles, noi, medicii, poate am devenit plictisitori pe ecranele televizoarelor, când fără să vrem să introducem panică în vreun fel… lumea trebuie să conștienizeze că ne aflăm aici și vorbim pentru binele nostru, al tuturor că societate. Așa, după cum vedem, la acest număr de cazuri și calculul ulterior ce ar putea să ajungă 5% în AŢI și o mortalitatea care depășește 50%, este vorba de o lovitură adusă întregii societăți, nu numai unei anumite zone”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`