Prima pagină » Titlurile zilei » Averea secretarului de stat Bogdan Balanișcu! Politicianul din Iași face afaceri cu instituții publice conduse de membri PSD – FOTO

Averea secretarului de stat Bogdan Balanișcu! Politicianul din Iași face afaceri cu instituții publice conduse de membri PSD – FOTO

12 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Averea secretarului de stat Bogdan Balanișcu cuprinde afaceri cu diverse instituții publice din județul Iași. Actualul lider al organizației municipale PSD Iași a prins contracte de peste 120 de mii de lei în ultimii ani de pe urma unui service auto pe care-l deține. Secretarul de stat și-a ridicat o casă într-o zonă rezidențială a Iașului, unde a trecut și sediul social al firmei

Unul dintre politicienii din județul Iași desfășoară afaceri cu instituții ale statului român. Sub umbrela unui service auto, Bogdan Balanișcu, secretar de stat PSD în Ministerul Mediului, a prins mai multe contracte de acest gen în ultimii ani. Conform rapoartelor financiare, firma Radman Corporation SRL a avut 120 de contracte, în valoare de 120.812 lei (25.000 de euro), încheiate din 2016 și până în prezent. O parte a acestor contracte au fost încheiate cu diverse instituții din județul Iași.

Averea as cunsă a secretarului de stat Bogdan Balanișcu! Afaceri cu Maricel Popa și primarul comunei Ciurea

Firma gestionată de Bogdan Balanișcu a încheiat mai multe contracte cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași, cu Primăria comunei Ciurea, instituție condusă de Cătălin Lupu, primar PSD. În ultima perioadă a mai prins contracte și cu Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor (DJEP) Iași, instituție aflată în subordinea Consiliul Județean Iași. Contractele vizează reparația unor autoturisme, furnizarea unor anvelope etc. la parcul auto al mașinilor de la instituțiile respective.

Ba chiar, a prins contracte cu Consiliul Județean (CJ) Iași, în perioada în care această instituție era condusă de senatorul Maricel Popa, șeful său pe linie de partid. De altfel, tot Popa l-a pus președinte interimar la organizația municipală PSD Iași, după un simulacru de ședință.

Contractele cu oamenii din PSD au curs fără număr. Fie CJ Iași, fie comuna Ciurea au apelat la firma lui Bogdan Balanișcu pentru întreținerea autoturismelor respective. Service-ul auto deținut de Bogdan Balanișcu se află pe strada Tabacului din zona cartierului Dacia.

Casă în comuna Ciurea pentru secretarul de stat PSD

Conform declarației de avere, Bogdan Balanișcu deține un teren agricol în satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, de 257 mp, dar și un teren intravilan în aceeași localitate, în suprafață de 169 mp. Locuința de pe strada Petalelor a fost cumpărată în 2008, casa având o suprafață de 177.50 mp. În această casă a trecut și sediul social al firmei.

Secretarul de stat deține un autoturism marca Mazda, fabricat în 1998, precum și o motocicletă marca Yamaha, fabricată în 1988. În plus, secretarul de stat PSD mai deține un autoturism marca Smart, din anul 2001. În fața casei din Lunca Cetățuii mai era parcat un autoturism de teren colat cu sigla firmei sale, care însă nu e trecut în declarația de avere.

Bogdan Balanișcu a împrumutat firme cu datorii

Bogdan Balanișcu a împrumutat firma Radman Corporation SRL cu 31.041 de lei. Această firmă a avut în 2020 o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei, un profit de 93.340 de lei și datorii de 932.617 lei, la un număr de 8 angajați. Bogdan Balanișcu a mai împrumutat firma Lansen BM Customs cu 19.000 de lei. Societatea are principalul profil de activitate fabricarea de motociclete. Această firmă a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 10.608 lei, pierderi de 47.367 de lei și datorii de de 175.765 de lei la un singur angajat.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului are un credit de 95.000 de lei, scadent în anul 2038. De pe urma firmei Radman Corporation SRL, Bogdan Balanișcu a luat, în 2020, 34.392 de lei (2.866 de lei lunar), în timp ce din postura de consilier local a ridicat 12.947 de lei (1.078 de lei lunar).

Și-a ascuns declarația de avere de la Ministerul Mediului

Bogdan Balanișcu a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului la începutul lunii ianuarie 2022, cu largul concurs al lui Maricel Popa. Și totuși, la 3 luni de la această numire, Bogdan Balanișcu nu și-a actualizat declarația de avere așa cum spune legea.

Chestionat de redactorii BZI, Bogdan Balanișcu a precizat că activitatea firmei e una transparentă.

„Legat de activitatea pe firmă, voi cere de la contabilitate situațiile exacte. A fost tratat subiectul și anul trecut și suma totală era mai mică de 2 la sută din cifra de afaceri. Există un cont pe SICAP și de acolo s-au făcut achizițiile. Toate datele sunt publice”, a spus Bogdan Balanișcu.

Aceasta a spus că datele despre declarația de avere au fost puse la scurt timp după ce a ajuns la minister. Totuși, ieri, 11 aprilie 2022, acestea nu erau publice. Ulterior convorbirii cu secretarul de stat, acestea au fost încărcate pe site.

Agenția Națională de Integritate ar trebui să verifice averea secretarului de stat Bogdan Balanișcu, sumele trecute de acesta în declarația de avere ridicând numeroase semne de întrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *