Ieșenii au economisit mai mult în prima jumătate din anul 2020, având depozite în bănci de peste două miliarde de euro (10 miliarde de lei). Valoarea sumelor economisite de ieșeni a crescut în primele 6 luni pe fondul pandemiei de COVID-19, tendință care s-a menținut însă din anul 2019. Ieșenii nu mai au suficienți bani să plătească ratele, astfel că valoarea creditelor restante a crescut în contextul pandemiei de COVID-19, ajungând la peste 265 de milioane de lei.
Ieșenii au economisit mai mult în prima jumătate din anul 2020, având depozite în bănci de peste două miliarde de euro. Potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR), județul Iași se află pe locul 6 în ierarhia județelor din țară, cu o contribuție de 2,59 la sută la nivel național, în ceea ce privește disponibilitățile la vedere și depozitele la termen în lei și în valută. Acestea au înregistrat o tendință de creștere atât în primele 6 luni ale anului 2020 (4,32 la sută), cât și pe parcursul ultimului an (12,77 la sută), tendință similară cu cea înregistrată la nivel național.
Depozitele în bănci care provin de la ieșeni predomină, astfel că populația se menține drept principalul furnizor de lichiditate pentru sectorul bancar, consolidându-și poziția de creditor. Structura pasivului bilanțier este în continuare dominată de depozitele atrase de la gospodăriile populației, atât la nivel de țară (59,39 la sută), dar mai ales în județul Iași (74,6 la sută). Atât în județul Iași, cât și la nivel național, depozitele în lei sunt preponderente (60,92 la sută la Iași și 62,62 la sută la nivel național). Creșterea depozitelor se datorează faptului că în anul 2019 sectorul populației a urmat tendința de îmbunătățire a situației financiare, evoluție susținută atât de dinamica deținerilor de active imobiliare, cât și de cea a veniturilor.
Ieșenii au făcut împrumuturi la bănci în valoare de peste două miliarde de euro în primele 6 luni din anul 2020
În ceea ce privește volumul creditelor acordate de instituțiile de credit, în lei și valută, societăților nefinanciare, ieșenilor, dar și altor sectoare instituționale, potrivit BNR, la Iași s-au acordat credite în valoare de peste două miliarde de euro. Astfel, județul Iași se plasează pe locul 5, la nivel național, cu o contribuție de 3,84 la sută. Volumul total al creditelor în județul Iași a înregistrat o creștere cu peste 122 de milioane de lei, reprezentând 5,91 la sută, comparativ cu iunie 2019, tendința similară cu cea înregistrată la nivel național (creștere cu 11 miliarde de lei, peste două miliarde de euro, reprezentând 4,51 la sută). Potrivit BNR, tendința de creștere a fost diminuată în primul semestru al anului 2020, ca urmare a efectelor negative generate de pandemia COVID-19 asupra economiei.
Banii pe care i-au împrumutat ieșenii de la bănci au fost folosiți pentru achiziția sau construcția de locuințe
La sfârșitul lunii iunie 2020, ponderea împrumuturilor către populație în totalul creditelor acordate sectorului privat rămâne dominant, respectiv 59,54 la sută, în defavoarea creditelor acordate societăților nefinanciare, 40,40 la sută. În ceea ce privește destinația creditelor acordate populației, ieșenii s-au împrumutat mai mult pentru achiziția/ construcția de locuințe (63,97 la sută din totalul creditelor acordate), urmând tendința înregistrată la nivel național (58,15 la sută din totalul creditelor acordate). Ieșenii au obținut cele mai multe credite în lei.
Ieșenii nu mai au suficienți bani să plătească ratele, astfel că valoarea creditelor restante a crescut în contextul pandemiei de COVID-19
Potrivit BNR, valoarea totală a creditelor restante în Iași în iunie 2020 a fost de 265 de milioane de lei (2,52 la sută în total credite), în creștere față de sfârșitul anului 2019 (230 milioane lei, respectiv cu 2,22 la sută), cât și față de iunie 2019 (242 milioane lei, respectiv cu 2,44 la sută). Pentru a ține sub control evoluția creditelor restante, în contextul efectelor negative generate de pandemia COVID-19, BNR a adoptat un set de măsuri de politică monetară care au un impact pozitiv asupra reducerii ratelor debitorilor începând cu al doilea trimestru al anului 2020. Totodată, persoanele fizice afectate direct sau indirect pot apela, în anumite condiții, la amânarea ratelor cu o perioadă de până la 9 luni.
Potrivit BNR, dobânzile la creditele noi acordate de bănci au avut o tendință de scădere în prima jumătate a anului 2020
În primul semestru al anului 2020, la nivel național, s-a constatat reducerea diferenței dintre ratele medii ale dobânzilor la credite și cele la depozite, atingând în luna aprilie 2020 cea mai mică valoare din ultimii 9 ani și jumătate. Pe segmentul societăților nefinanciare, diferența a coborât în luna mai 2020 la un minim istoric. Astfel, ratele dobânzilor la creditele noi acordate de bănci populației și firmelor au avut o tendință de scădere în ultimele luni, media lor ajungând în aprilie la 6,05 la sută, de la 7,24 la sută în februarie 2020, în timp ce rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen a rămas relativ constantă (2,09 la sută în aprilie și mai, față de 2,12 la sută în februarie).
BNR monitorizează situația financiară în contextul evoluțiilor în planul sănătății publice care generează incertitudini și riscuri majore la adresa perspectivei activității economice
Pe fondul pandemiei de COVID-19 BNR acționează în direcția furnizării de lichidități necesare sistemului bancar, fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului, în condițiile unei reduceri graduale și sustenabile a ratelor la dobândă. În ceea ce privește oferta de finanțare, băncile au semnalat deja o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele acordate populației, cât și pentru cele destinate companiilor nefinanciare. Estimările indică continuarea tendinței de înăsprire a standardelor, cel mai puternic pentru creditele de consum, dar și pentru împrumuturile acordate IMM, pe fondul implicațiilor pandemiei COVID-19 asupra economiei.