Averea consilierului județean Adrian Acostoaiei cuprinde mai multe locuințe în zona centrală a Municipiului Iași și Zona Metropolitană. Afaceristul, cunoscut în oraș drept țepar, are mai multe firme care au înregistrat datorii peste datorii. Acesta vrea să pozeze într-un om de afaceri cinstit, însă realitatea este cu totul alta. În urmă cu mai mulți ani a avut și sechestru pe avere, de la procurorii DNA
Unul din cei mai cunoscuti țepari din Iași ascunde mai multe secrete. Adrian Acostoaiei, consilier județean, deține mai multe clădiri în cele mai bune zone din oraș, pe care le ține însă departe de ochii curioșilor. Deși are mai multe firme în portofoliu, are și un spațiu comercial la doi pași de Primăria Iași, consilierul județean are declarația de avere curată ca ”lacrima”.
Averea consilierului județean Adrian Acoastoaiei
Adrian Acostoaiei deține un teren intravilan pe Strada Adunați din Municipiul Iași, de 132 metri pătrați. Terenul este situat între Strada Smârdan și zona Facultăților de la Universitatea Tehnică. Consilierul județean deține încă un teren de 263 metri pătrați, situat între Strada Iancu Bacalu și Strada Ipsilanti. Acesta mai deține un teren de 728 metri pătrați în satul Horlești, comuna Rediu, achiziționat în urmă cu 11 ani în concesiune de la un anume Ionel Habliuc, teren luat pe o perioadă de 49 ani.
Terenul din Strada Afumați, Municipiul Iași, este neîngrijit, plin de buruieni și abandonat. În schimb, pe terenul aflat pe Strada Iancu Bacalu, tronează o clădire de două etaje. Imobilul este închiriat unor firme private. La Horlești de Rediu, Acostoaiei are o casă de 65 metri pătrați, iar în Municipiul Iași consilierul județean mai are un apartament în Păcurari, de 34 metri pătrați.
”Săracul afacerist” din Consiliul Județean Iași
Acostoaiei mai are în proprietate un autoturism marca BMW X3, dar și bijuterii de 10.000 de euro. Deși are mai multe firme pe care le gestionează, Adrian Acostoaiei nu are niciun cont bancar deschis pe numele său. Ba chiar arată că are datorii de 84 de mii de lei, credit deschis până în 2032. Adrian Acostoaiei nu a văzut nicio problemă în faptul că deși are firme peste firme conturile sale sunt zero.
”Dacă apare gol la rubrica respectivă, atunci e gol”, a spus consilierul.
Din postura de consilier județean, Adrian Acostoaiei a ridicat 12.044 lei. La această sumă se adaugă 616 lei ca membru al Consiliului de administrație de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași. Soția sa, Cătălina Acostoaiei a luat 16.369 lei ca jurist la firma AD Media Events SRL, trecută la adresa din Strada Adunați. De la firma Ingmar Eat SRL a luat ca dividente 6.270 de lei, în vreme ce soția sa a luat 25.080 de lei de la aceeași firmă. Toate acestea sunt cifre aflate la vedere și fac parte din averea consilierului județean Adrian Acostoaiei. Acesta a mai fost executat de Finanțe pentru neplata unor datorii.
Firme pe pierderi pentru Adrian Acostoaiei
Totuși, lucrurile în cazul lui Acostoaiei stau altfel. Acesta deține mai multe societăți comerciale. Una dintre acestea este AD Media Drinks SRL, trecută în satul Horlești, comuna Rediu. Această societate a avut în 2020 o cifră de afaceri de 0 lei, cu datorii de 3.642 lei, la 0 angajați. O altă firmă este AD Media Food SRL, care în 2020 a avut datorii de 804.981 lei, de asemenea, la 0 angajați. O altă firmă este Grădina Veche SRL, firmă cu o cifră de afaceri de 0 lei în anul 2020, cu un profit de 0 lei și cu niciun angajat. Ingmar Eat SRL a avut pe 2020 un număr de 9 angajați.
Firma a avut o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei și datorii de aproape 250 de mii de lei. În 2019, Acostoaiei a cerut intrarea în insolvență a firmei AD Media Group, dosarul fiind și acum în instanță. Acostoaiei deține și un restaurant în zona Primăriei Iași, pe Strada Sfântul Sava, denumit ”La Prânz”.
Sechestru DNA pe averea lui Adrian Acostoaiei
De menționat că în cursul anului 2013 Direcția Națională Anticorupție i-a aplicat un sechestru asigurator și poprire, într-un dosar de urmărire penală. Acesta a fost ridicat trei ani mai târziu, în cursul anului 2016. Totuși, Acostoaiei nu a scăpat de probleme. În 2015, o unitate bancară a cerut executatea silită a acestuia pentru 89 de mii de lei. În 2017, o societate comercială a cerut executarea silită pentru o sumă de circa 13 mii de lei. În același an, Acostoaiei a avut o executare pentru aproape 29 de mii de lei. Întrebat de reporterii BZI despre sechestrul DNA, Adrian Acostoaiei nu a recunoscut nimic despre acest lucru.
”Habar nu am. Eu personal nu am avut sechestru. Sub nicio formă”, a spus Adrian Acostoaiei.
În acel an, Acostoaiei a fost parte la ”țeapa” dată de scriitorul Dan Lungu cu Festivalul FILIT. Agenția Națională de Integritate ar trebui să verifice averea lui Adrian Acostoaiei, în cazul său fiind multe neconcordanțe.