Prima pagină » Actualitate » Averea acestui iesean depinde de vreme. Anul acesta a dat lovitura – FOTO

Averea acestui iesean depinde de vreme. Anul acesta a dat lovitura – FOTO

17 sept. 2014, 19:04,
Raluca Zamisnicu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:456662;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Are o afacere care-i aduce profituri frumusele @ Desi a vrut sa renunte de multe ori la acest business, pasiunea pentru aceasta meserie l-a ajutat sa continue in ceea ce face @ In prezent toate magazinele din Iasi sunt aprovizionate cu astfel de bauturi, iar anul acesta ieseanul sustine ca va fi o productie foarte buna @ „In acest domeniu totul depinde de vreme. Anul acesta vom avea o productie buna si suntem multumiti”, a spus Iulian Tescu

La cativa kilometri distanta de orasul zgomotos, un iesean a creat un loc de vis, chiar pe malul stang al lacului Aroneanu, in satul Sorogari. Un mic domeniu desprins parca dintr-o poveste despre marile podgorii din Provence, Franta, indeamna curiosii sa il viziteze. In 10 ani, un iesean a transformat aici o podgorie ce a apartinut statului intr-o afacere la care ar visa oricine. Pamantul este foarte bun pentru viticultura, iar butucii de vie au fost plantati pe vremea comunismului. Dupa ce a studiat totul despre acest domeniu, a aplicat cunostintele sale si in prezent detine una dintre cele mai productive podgorii din judet.

Tratamentele sunt cheia succesului

Ideea de a investi in acest business a aparut in anul 2004, imediat dupa ce Iulian Tescu a terminat studiile in viticultura la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti. Cu banii economisiti de-a lungul timpului, a preluat in arenda cateva zeci de hectare din domeniul fostei Podgorii Copou. De atunci, se ocupa de podgorie si de obtinerea unor soiuri de struguri de vin de cea mai buna calitate. Cele 20 de hectare cu vita-de-vie sunt ingrijite din primavara pana in toamna si necesita multa munca si atentie din partea angajatilor si a celor din familie care il ajuta in aceasta afacere.

Avem 5 angajati stabili, iar toamna mai vin cei care ne ajuta la cules. Ma ajuta si rudele mele pentru ca nu putem face fata unei suprafete atat de mari, dar si prietenii. Peste o saptamana ne apucam de cules pentru ca atunci e cea mai buna perioada. Anul acesta va fi un an bogat, din fericire. In zonele din sud am inteles ca sunt probleme, insa la noi va fi buna productia. Vom avea in jur de 8 tone la hectar”, a spus Iulian Tescu. Viticultorul in varsta de 40 de ani sustine ca pentru a obtine un vin de calitate, este necesar ca tratamentele sa fie aplicate la timp, o data la 8 zile, incepand cu primavara si pana toamna. „Cheia succesului la vie este in primul rand tratamentul. Daca faci totul corect si la timp, ai o productie buna. Bineinteles ca vremea este foarte importanta pentru ca daca intr-un an nu este productie, trebuie sa muncesti inca doi ca sa fii pe linia de plutire. In general, viticultura este o afacere din care nu te imbogatesti, dar poti sa traiesti„, a mai spus Iulian Tescu.

Soiuri de calitate

Soiurile de vinuri pe care le produce in crama pe care a amenajat-o acasa sunt Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Aligote, Feteasca Regala sau Muscat Ottonel. Viticultorul spune ca este foarte importanta perioada in care se recolteaza strugurii.

Pentru a fi valorificati strugurii trebuie sa aiba un continut de zahar de minim 200 de grame. Se stie ca zaharul din vin da dureri de cap, iar faptul ca strugurii s-au copt bine si pot fi culesi se simte in arome si in gust. De exemplu, strugurii pentru Tamaioasa Romaneasca au o anumita nuanta, cea caramizie, si o aroma puternica„, a explicat viticultorul. Produsele sale ajung in cramele si magazinele din Iasi.

Suntem multumiti de productie. Noi investitii se fac permanent, dar am reusit sa amortizam cheltuielile. E o cultura care necesita multe cheltuieli si de multe ori am vrut sa renunt la viticultura„, a mai spus Iulian Tescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`