Prima pagină » Titlurile zilei » Aventura vieții! Un copil de doar 10 ani și tatăl său, profesor, au făcut o descoperire de senzație, în plin câmp, într-o localitate de lângă orașul Iași – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Aventura vieții! Un copil de doar 10 ani și tatăl său, profesor, au făcut o descoperire de senzație, în plin câmp, într-o localitate de lângă orașul Iași – GALERIE FOTO EXCLUSIV

19 mai 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Povestea aventurii unui copil de doar 10 ani și a tatălui său, care este profesor! Cei doi au făcut o descoperire de senzație, în plin câmp, într-o localitate de lângă orașul Iași. Cezar Cioran și băiatul său, George, au găsit un mini-tezaur! Totul a avut loc în localitatea Brătuleni, comuna Miroslava, județul Iași. Inventarul arheologic arată că este vorba despre 5 monede, 5 topoare din fier, un ac de păr, un cercel, un vârf de săgeată și fibule care datează din perioada dacică și a Imperiului Roman

Experiența inedită și aventura vieții pentru profesorul ieșean Cezar Cioran și băiatul său, George, de doar 10 ani! Cei doi au făcut o descoperire de senzație, în plin câmp, într-o localitate de lângă orașul Iași. Astfel, la finalul săptămânii trecute, pe un teren agricol din localitatea Brătuleni, comuna Miroslava, cei doi au scos la iveală un mini-tezaur arheologic. Inventarul arată că este vorba de 5 monede, 5 topoare din fier, un ac de păr, un cercel, un vârf de săgeată și fibule care datează din perioada dacică și a Imperiului Roman. Artefactele au fost predate la Primăria Miroslava (în maximum 72 de ore, așa cum prevede legea) și au ajuns (duse de angajații Primăriei Miroslava) la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC). În final, vor intra în custodia Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași.

„Eu nu vreau recompensă pentru această descoperire. Am făcut-o pentru a nu se pierde valori și informații, obiecte din trecut. Eu sunt fericit că alături de mine a participat și băiatul meu. Nu vreau nimic altceva decât să punem în valoare trecutul”, a punctat Cezar Cioran.

Un copil de doar 10 ani, alături de tatăl său, a găsit o adevărată comoară arheologică la doar câțiva kilometri de orașul Iași

Cezar Cioran, absolvent al actualei Universități de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad”, este profesor în învățământul preuniversitar ieșean. Dincolo de toate acestea, el este pasionat de Istorie și a făcut numeroase incursiuni, inclusiv cu detectorul de metale pe plaiuri moldave, care au dus la descoperiri arheologice. Dincolo de toate acestea, la finalul săptămânii trecute, alături de fiul său care are 10 ani, a avut parte de o surpriză uriașă. Cu siguranță, pentru copilul său George, este vorba de aventura vieții. Cezar Cioran este un cadru didactic și un român implicat în zona asociațiilor care pun în valoare trecutul românilor, Istoria și memoria eroilor care au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial.

Mini-tezaurul descoperit lângă Iași cuprinde monede, topoare din fier, fibule, un ac de păr, un cercel și un vârf de săgeată

De asemenea, atât copilului său, cât și elevilor, ieșeanul mereu le-a vorbit și a promovat istoria și pe strămoșii care au locuit pe aceste meleaguri.

„Da, zilele trecute, alături de băiatul meu de 10 ani, George, am făcut această frumoasă și spectaculoasă descoperire arheologică. Noi am găsit un mini-tezaur, dacă am putea spune așa, în plin teren agricol aflat în localitatea Brătuleni din comuna Miroslava. George a fost fascinat și plăcut impresionat de ceea ce am găsit! Consider și simt, așa cum fac și pentru elevii mei, că trebuie să vorbim de trecut, de istorie și despre strămoșii noștri tinerei generații. Este fundamental să facem asta. Mai mult, cred că și autoritățile trebuie să fie deschise, din această perspectivă, către comunitate. Din păcate, acum asta nu prea se întămplă. Să-l fi văzut pe băiat cum îi explica fiicei mele Maria, de 5 ani, ce descoperire a făcut el…”, mărturisește Cezar Cioran.

Inventarul arată că descoperirea include: 5 monede (una are îl are reprezentat pe împăratul roman Traian și faimoasa sa Columnă de la Roma), 5 topoare din fier (probabil dacice), un ac de păr roman (din bronz), un cercel roman (din argint), un vârf de săgeată și fibule care datează din perioada dacică și a Imperiului Roman.

Cezar Cioran a fondat Asociația „Iași Detectează”! Acesta, alături de Leonard Stafie, a realizat o cruce, Monument al Eroilor din Miroslava

De reamintit că, anul acesta în luna ianuarie, Cezar Cioran (care este fondatorul Asociației «Iași Detectează»), alături de Leonard Stafie, a realizat o cruce, Monument al Eroilor din Miroslava. Totul cu ajutorul fermierilor din Moldova și alți 45 de prieteni. Pe de altă parte, și în localitatea Bosia, și-a propus să ridice un monument dedicat eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Totul din pasiune și respect față de înaintași și sacrificiul lor pentru țară. De precizat că Cezar Cioran a câstigat un proces (în luna mai, 2020) în primă instanță, la Judecătoria Iași.

El a obținut o sentință prin care Ministerul Culturii a fost obligat să îi achite 5.000 de lei. Sentința a fost atacată cu apel. Procesul este înregistrat la Curtea de Apel Iași. Motivația primei instanțe arată că Cezar Cioran a cerut plata recompensei în bani pentru descoperirea și predarea unor materiale arheologice. E vorba de 14 topoare din bronz vechi de aproximativ 3.000 de ani și un inel din bronz vechi de câteva sute de ani. Acesta le-a găsit în decembrie 2015 și februarie 2016, tot pe raza comunei Miroslava. Atunci, ieșeanul a predat vestigiile autorităților, fără însă a fi recompensat, așa cum prevede legea în situații de acest gen.

În luna aprilie 2021, o altă descoperire arheologică a fost făcută la Iași de un copil care are doar 13 ani

De reamintit că, în luna aprilie 2021, o altă descoperire arheologică a fost făcută la Iași de un copil care are doar 13 ani. Aceasta a fost făcută la doar câțiva zeci de kilometri de orașul Iași. Specialiștii au rămas uimiți când au văzut totul. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în întreaga zonă a Moldovei. În cursul zilei de 20 aprilie, Alexandru Nicolae Mâncă a găsit, în curtea bunicii sale (din satul Perieni, comuna Probota), o statuetă de bronz reprezentând zeița romană Venus.

Istoricii arată că este o descoperire extrem de rară și foarte valoroasă. Artefactul datează de acum aproape 2.000 de ani și provine din Imperiul Roman. O asemenea statuetă, conform colecționarilor sau caselor de licitație, trece de 6.000 lire sterline, dar poate ajunge și la sume mai mari. Conform legii, descoperitorul va primi o importantă sumă pentru descoperirea sa, având în vedere că a predat-o, în 72 de ore, autorităților. Statueta a ajuns la Palatul Culturii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`