Prima pagină » Local » Aventura unui student la Drept în America. Samuel Viziteu: „M-am întors un alt om” – FOTO

Aventura unui student la Drept în America. Samuel Viziteu: „M-am întors un alt om” – FOTO

10 apr. 2023, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Local

Samuel Viziteu, un botoșănean chipeș, în vârstă de douăzeci de ani, se numără printre studenții eminenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași (UAIC). Tânărul a ales să învețe aici pentru că își dorește să facă dreptate în România

Studentul la Drept este implicat într-o serie de activități, iar în urmă cu câteva luni a călătorit în SUA, datorită programului „Work and Travel”. De când s-a mutat în Iași, de doi ani, viața lui Samuel Viziteu a devenit o frumoasă aventură.

„Am ales Facultatea de Drept dintr-un motiv care poate părea banal sau copilăros: îmi place dreptatea și vreau să aduc dreptate în țara mea. Am ales Iașul pentru că e aproape de casa mea și mă bucur că l-am ales, e un loc încântător. Facultatea de Drept e dificilă, să-i spunem așa… În sensul că e necesară alocarea unui timp relativ mare studiului, altfel se duce peste cap tot. Materiile, deși diferite la bază, se leagă într-o oarecare măsură una de cealaltă. Fac o mulțime de lucruri, am fost și cu «Work and Travel», o experiență cu totul deosebită”, a declarat Samuel Viziteu.

Povestea frumoasă a unui student la Drept

Samuel Viziteu a oferit și alte detalii reporterilor BZI. Acesta a supravegheat coordonarea a două schimburi de experiență cu celelalte facultăți de Drept din țară, Autostrada de Drept și un Model European Union, o simulare a procedurii legislative europene din perspectiva Consiliului Uniunii Europene și a Parlamentului European. De asemenea, studentul primește bursă.

„Sunt în anul al doilea, iau și bursă semestrul acesta. La noi, spre deosebire de multe alte facultăți, nu există termenul de ligă, ci de asociații studențești. Una dintre ele, în care sunt eu implicat, se numește «Asociația Studenților la Drept», pe scurt, ASD.

Sunt unul dintre membrii Biroului de Conducere, ales din august 2022, până în august 2023. Am supravegheat coordonarea a două schimburi de experienţă cu restul facultăților de Drept din țară, numite Autostrada de Drept și un Model European Union, o simulare a procedurii legislative europene. Ciclul de licență la Drept nu e împărțit pe specializări, orice student la drept poate termina facultatea și să își aleagă nișa imediat după, printr-un master, sau intrarea în profesie, prin examenele de barou, INM etc.

Asta plănuiesc și eu să fac, de fapt, să termina licența și să mă înscriu fie la examenul de barou, să devin avocat în Dreptul penal, fie să dau examenul la INM (Institutul Național al Magistraturii), să devin procuror, cu orientarea, pe viitor, către cariera de procuror în cadrul DNA”, a menționat Samuel Viziteu.

Experiență inedită în State

Samuel Viziteu a mers vara trecută în SUA. Acolo, studentul s-a confruntat cu o cultură categoric diferită, iar situațiile prin care a trecut l-au schimbat.

„Experiența din State a fost cu totul deosebită, simt că m-am întors un alt om, deși sunt tot eu, sunt mai dezinvolt, nu îmi mai pasă așa mult de ce zic alții, ci mai degrabă de ce zic eu. Cred că sunt două aspecte care țin de beneficiile «Work and Travel». În primul rând, e partea de cultură americană, de care pot spune că nu am beneficiat cât a trebuit.

Am fost nevoit să mă întorc în țară imediat ce am terminat munca, pentru că începea facultatea și, dacă peste facultate aș fi putut trece, n-am putut să lipsesc de la primele evenimente ale asociației, înseamnă mult pentru mine. M-am izbit totuși de un șoc cultural. Cealaltă parte e cea financiară, de care pot spune că e mai mult decât decentă, câtă vreme ești muncitor. Cea mai mare aventură a mea de acolo a fost reprezentată de prima zi, pentru că după vreo 30 de ore pe drum, tren, avion și mașină, spre locația exactă, am fost nevoit să merg pe jos, cu un bagaj de mână de vreo 12 kg, o distanță de vreo 15 km, iar primii 3 i-am mers în sens opus.

O săptămână întreagă după asta am crezut că mi-am rupt vreun os la picior, căci mă durea constant, dar a fost doar o întindere musculară”, a precizat Samuel Viziteu, studentul la Drept.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • E inca tanar pustiu da are timp sa invete cum se fac mersurile pe aici…O sa prinda un loc baban la stat cand o zbura porcul.Inca nu stie ca aici se intra cu dedicatie ,posturile se lasa din tata in fiu sau la neamuri.Mai degraba isi deschide un birou de avocatura si isi vede de treaba.Bag mana in foc ca daca nu ia de nevasta fata grasa si urata a vreunui procuror nu intra in sistem.Asta e ,,Romania Educata,,cum ai placea iohannistului sa se umfle in pene.Daca iohannistul tine blocat postul la catedra de vreo zece ani sa ia bani de cand sa ajuns presedinte ce sa le mai ceri trepadusilor de mai jos ? Stiti cate posturi sunt blocate astfel ? In jur de vreo zece mii . O tara ,doua sisteme.Sistemul bugetar care taie frunze la caini si restul,fraierii.Asa arata un stat esuat cum declara unul mai demult ranjind fasolele ca boul pe izlaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024