Prima pagină » Local » Aventura spectaculoasă a unui tânăr profesor străin într-o celebră instituție din Iași! Dariusz Kasprzyk: „Dacă o să îmbătrânesc, aici o să fiu fericit“ – GALERIE FOTO

Aventura spectaculoasă a unui tânăr profesor străin într-o celebră instituție din Iași! Dariusz Kasprzyk: „Dacă o să îmbătrânesc, aici o să fiu fericit“ – GALERIE FOTO

01 mart. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Local

Dariusz Kasprzyk, un tânăr străin din Cracovia, Polonia, se află de 9 ani la Iași. Acesta este lector universitar în cadrul Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și fiecare zi printre studenții ieșeni reprezintă o provocare pentru el. Profesorul vorbește fluent limba română, iar în ciuda faptului că nu obișnuiește să-și facă planuri de viitor, se vede îmbătrânind în orașul celor șapte coline

Dariusz Kasprzyk, în vârstă de 35 de ani, predă poloneză studenților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Ajuns la Iași în 2014, prin intermediul Agenției Naționale pentru Schimburi Academice, Dariusz Kasprzyk încearcă să se implice în toate proiectele ce îi ies în cale, dar cel mai important, îi ajută pe cursanți să învețe din plăcere poloneza. De când se află aici, lectorul universitar crede că și-a găsit liniștea.

„Dintotdeauna mi-am dorit să devin profesor, am terminat facultatea la mine, acasă, unde am urmat o specializare specială, latina, iar din acest motiv, după ce am terminat studiile, ca să predau trebuia să îmi iau câte două sau trei cursuri în instituții diferite, așa că m-am gândit că cel mai bine ar fi să aplic pentru posturi în altă țară, aveam și șansa să călătoresc… Ulterior a trebuit să aleg, dintr-o listă lungă, trei locuri.

Am ales Slovacia, Republica Cehă și România, mă gândeam la București mai mult… Am spus că ar fi și aproape de casă. Când a venit plicul cu răspunsul, surpriză, scria Iași. M-am interesat imediat de oraș, m-am uitat la poze și am venit. Scopul meu acum este ca toți tinerii care vin la cursurile mele să învețe câte ceva cu drag și să aplice în viața lor ceea ce află de la mine.

Nu-mi place să mă gândesc la viitor, în general, nu știu ce se poate întâmpla, însă, dacă o să îmbătrânesc, aici o să fiu la fel de fericit ca până acum, îmi place foarte mult totul”, a declarat lect. univ. Dariusz Kasprzyk.

Povestea unui profesor din Polonia venit la UAIC

Lect. univ. Dariusz Kasprzyk se mândrește cu studenții cărora le predă poloneză și cu proiectele în care este implicat în cadrul UAIC. Viața profesorului s-a schimbat radical după ce s-a mutat definitiv la Iași, departe de familie, însă acesta nu concepe să se întoarcă înapoi acasă. De asemenea, limba română a învățat-o în câteva luni, comunicând cât mai mult cu colegii de catedră, dar nu numai.

„La început am avut o perioadă de acomodare, am participat la cursuri de limba română oferite de universitate, însă nu știam prea multe. Îmi amintesc că am avut o vacanță de Crăciun și atunci îmi propusesem să mă pun pe învățat, să spun așa… Însă nu am făcut-o… Cu toate acestea, când m-am întors, la o ședință cu colegii am început să încep să vorbesc mai bine în română.

A venit de la sine totul, nu am știut nici eu cum am reușit în nici jumătate de an să pot să mă exprim în limba română. Și studenții îmi făceau complimente, dar nu sunt un exemplu, ei trebuie să fie mai conștiincioși decât mine. Clar, mă uitam după panouri pe stradă, ceream o pâine la magazin, altfel înveți o limbă când stai în țara respectivă… La cursuri vin de la grupe mixte, chiar și de la masterat, am mulți tineri care sunt începători, dar și care au ajuns să traducă texte științifice din poloneză în română.

Mă bucur pentru toți cei care participă la cursurile mele, sunt mândru pentru orice lucru nou învățat de ei. În atâția ani, mi-am făcut prieteni în Iași, stau la cămin, la Gaudeamus, am noroc pentru că e aproape de facultate, locul unde petrec cel mai mult timp, iar condițiile sunt foarte bune. Fie că e vorba de proiecte, ca Erasmus sau altele, eu îi ajut pe cursanții mei să ajungă în Polonia și să se descurce. De Crăciun și de Paște  participăm la evenimente ce au legătură cu țara mea, cântăm și cântece în poloneză, avem o relație frumoasă.

Când am ocazia merg și la mama, acasă, pe tata l-am pierdut anul trecut… E mai greu să ajung în Cracovia pentru că trebuie să schimb două avioane. Când plec de acolo simt că aș vrea să mai stau, când plec din Iași, la fel, a devenit a doua mea casă, acum nu mai pot compara locurile”, a adăugat lect. univ. Dariusz Kasprzyk.

Tânărul străin: „Mi s-a spus că am vizitat România mai mult decât un român”

În timpul liber, lect. univ. Dariusz Kasprzyk preferă plimbările în Grădina Botanică, mersul la Operă și la Teatru.

„Cel mai mult îmi place Grădina Botanică, merg acolo să mă relaxez, să-mi liniștesc mintea, la Teatru și la Operă la fel. Desigur, îmi place să merg și prin Underground, este o atmosferă plăcută. Am mers mult prin țară, am vizitat majoritatea locurilor importante, mi s-a spus la un moment dat că am vizitat România mai mult decât un român…

Dacă e să o luăm așa, poate sunt și români care au vizitat Polonia mai mult decât mine. Îmi place și mâncarea de aici, tochitura moldovenească, sarmalele, iar ca desert cred că mă limitez la clătite… Papanașii sunt prea dulci. Când merg cu unii studenți în Polonia, îi avertizez că mâncarea de acolo vine în cantități mai mici decât aici.

Sper ca toate lucrurile să meargă cel puțin la fel ca până acum. Familia mereu m-a susținut în tot ceea ce am vrut să fac și sigur s-au obișnuit cu asta”, a menționat lect. univ. Dariusz Kasprzyk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *