Modul de actiune al ventuzelor este simplu: corect aplicate, ele actioneaza ca o pompa de vid, care aspira pielea si imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, in zona respectiva. In plus, muschii se relaxeaza, iar inflamatia se reduce. Se spune ca in vidul creat in interiorul ventuzei se acumuleaza toxinele din sange, fapt care contribuie la disparitia durerii si a altor simptome.
In functie de natura afectiunii, ventuzele se aplica pe spate, mai ales in zona plamanilor, pe umeri, genunchi, sold, coapse, gambe, oriunde exista o suprafata de piele pe care ventuza sa adere. Ventuzele se tin 10-15 minute, dupa care sunt indepartate usor, prin apasarea pielii la marginea fiecarei ventuze. Ventuzele pot fi folosite impreuna cu tratamentul cu ace. Mai intai se introduce acul in punctul de tratament, dupa care se pune ventuza deasupra acului, explica specialistul.
Nu este dureroasa, dar lasa vanatai
Potrivit specialistilor, procedura nu este dureroasa. Ventuza activeaza sistemul imunitar. Ea provoaca o dilatare a vaselor de sange locale si o vascularizare intensa in zona in care este aplicata. Din cauza presiunii exercitate, sangele ce stagneaza intr-un capilar dilatat paraseste capilarul si ramane in piele. Astfel apare vanataia. Insa nu este o vanataie dureroasa, pentru ca tesuturile nu au fost afectate de ventuza, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul vanatailor care apar in urma unei lovituri.
Efectele terapiei cu ventuze aspra organismului
– tonic imunitare;
– decongestionate;
– drenoare si prin acest efect detoxifiante;
– detensionante muscular;
– stimulente asupra sistemului nervos.
Avantajele terapiei cu ventuze
– intareste sistemul imunitar;
– imbunatateste circulatia sangvina;
– elimina toxinele acumulate in colon;
– relaxeaza sistemul nervos;
– relaxeaza musculatura;
– reduce, pana la eliminare, durerea si inflamatia;
– elimina depozitele de grasimi de sub piele;
– combate aspectul de „coaja de portocala” al pielii.
Dezavantaje
– aparitia unor vanatai inestetice, care raman pe piele cel putin o saptamana;
– la persoanele cu pielea sensibila pot aparea vezicule pline cu un lichid incolor; ele dispar in cateva zile, fara sa lase urme.