Prima pagină » Sanatate » Avantajele și dezavantajele operației de micșorare a stomacului: Află totul despre gastric sleeve

Avantajele și dezavantajele operației de micșorare a stomacului: Află totul despre gastric sleeve

21 mart. 2022, 12:33,
BZI.ro, în Sanatate

Operația de micșorare a stomacului prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Află, în acest articol, totul despre această intervenție chirurgicală.

Gastrectomia longitudinală (cunoscută ca operația de micșorare a stomacului sau gastric sleeve) reprezintă o intervenție chirurgicală restrictivă, care se înfăptuiește pe cale laparoscopică. În cadrul acestei intervenții, cea mai mare parte din stomac este eliminată și, astfel, este redusă producerea unui hormon ce poartă numele de grelină (cel răspunzător de senzația de foame). Efectul cantității reduse de grelină este reducerea senzației de foame, care aduce cu sine și scăderea aportului alimentar și a greutății.

În urma acestei operații, stomacul rămas poate stoca aproximativ 80 ml-100 ml (un stomac normal poate stoca până la 1000-1500 ml). De precizat este că modul în care alimentele părăsesc stomacul nu se schimbă (stomacul este mai mic, dar funcția rămâne aceeași). Prin urmare, circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin nu se modifică, iar mecanismul nu este unul malabsorbtiv.

reprezentare a unui stomac micșorat

Gastrectomia longitudinală reprezintă o intervenție chirurgicală restrictivă, care se înfăptuiește pe cale laparoscopică.

Avantajele și dezavantajele operației de micșorare a stomacului

Așa cum se întâmplă în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există câteva restricții cu privire la alimentele pe care le puteți consuma. De aceea, este necesar să faceți alegeri alimentare sănătoase, pentru pierderea în greutate și pentru o stare generală de bine.

Avantaje

Chiar dacă dimensiunea stomacului este redusă și cantitatea de alimente este diminuată, funcțiile stomacului nu se modifică. De asemenea, pierderea în greutate este între 40% și 60% după un an de la intervenție și până la 83% la cinci ani. Potrivit specialiștilor, după gastric sleeve pot dispărea unele probleme de sănătate, cum sunt diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, boli asociate cu obezitatea.

Un alt avantaj este că nu există risc de dumping sindrom sau ocluzie intestinală. Acest lucru oferă o calitate a vieții excelentă, deoarece nu trebuie ținut regim special, nu există restricții și nu este necesară administrarea de vitamine. Cu toate acestea, unele persoane sunt sfătuite de către medici să ia un complex de vitamine și minerale, pentru că acestea nu pot fi obținute doar cu ajutorul alimetelor ingerate.

o femeie cu bustieră albă care arată că a slăbit

Chiar dacă dimensiunea stomacului este redusă și cantitatea de alimente este diminuată, funcțiile stomacului nu se modifică.

Dezavantaje

Oricâte dezavantaje ar exista, acest lucru nu ar trebuie să vă împiedice să vă faceți operația, dacă este necesară. Țineți cont că toate riscurile operației sunt mult mai mici față de riscurile pe care le prezintă obezitatea.

Primul dezavantaj, despre care nu multă lume vorbește, este că, înainte de operație, trebuie să faceți un set de analize, printre care și o endoscopie. Aceasta presupune vizualizarea și examinarea în timp real, a interiorului tubului digestiv superior și anume: esofag, stomac și a primei părți a intestinului subțire – duodenul. Examinarea se realizează cu ajutorul unui aparat numit endoscop – un tub flexibil cu o cameră video super-performantă, care transmite imagini în timp real din interiorul tubului digestiv superior pe un monitor. Deși nu este dureroasă și durează doar câteva minute, o astfel de procedură poate crea un disconfort major pentru cei mai mulți dintre pacienți. Ea poate fi făcută și sub anestezie, fapt ce poate ușura procesul.

Un alt dezavantaj este că o perioadă după operație (aproximativ 21 de zile sau în funcție de nevoile pacientului), este necesar să luați anticoagulante, adică mici injecții, pe care le puteți face în burtă sau în picior.

Din păcate, unele persoane pot avea o pierdere mai mică în greutate, însă aceasta poate fi influențată și de o dietă necorespunzătoare. Totodată, pot apărea și simptome de reflux gastro-esofagian sau inflamația esofagului.

Important de reținut este că procedura de micșorare a stomacului nu este reversibilă.

Mai multe informații puteți afla aici.

un medic care operează o persoană la stomac

Țineți cont că toate riscurile operației sunt mult mai mici față de riscurile pe care le prezintă obezitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *