Numărul de copii cu viroze și pneumonii se mărește de la zi la zi. Zeci de părinți cer ajutorul medicilor de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”. Medicii ieșeni abia mai fac față solicitărilor, însă au precizat că sunt obișnuiți cu astfel de cazuri în perioada rece. Din fericire, până în prezent nu a fost raportat niciun caz de gripă în rândul copiilor
Zeci de copii ajung săptămânal la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, prezentând simptome specifice virozelor respiratorii. Din fericire, niciunul dintre aceștia nu a fost confirmat cu gripă. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP), în acest sezon nu a fost confirmat niciun caz de gripă în rândul minorilor. Medicii ieșeni sunt luați cu asalt de avalanșa de pacienți care, de la zi la zi, prezintă din ce în ce mai multe complicații ale căilor respiratorii.
În special la sugari apar complicațiile. Cei mai norocoși dintre pacienți sunt izolați la domiciliu și urmează un tratament specific, alții, pentru tratare, sunt nevoiți să stea în spital săptămâni întregi. La începutul lunii octombrie 2021 a fost depistat primul caz de gripă la Spiatalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Părinții cer disperați ajutorul medicilor
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași este luată cu asalt de părinți, care cer disperați ajutorul medicilor după ce copilul face febră. Medicii precizează faptul că aceștia ar trebui să își păstreze calmul, deoarece astfel de simptome sunt specifice în perioada rece și viroza apare la toții copiii până în 7 ani.
„Noi nu simțim o creștere a numărului de cazuri de viroză, însă ne confruntăm zilnic cu astfel de pacienți, pentru că este perioada virozelor. În fiecare an, în această perioadă, numărul părinților care ajung la spital după ce copilul face temperatură 40 de grade și simt că nu mai pot gestiona situația este unul destul de mare. Aceștia se prezintă în unitatea de primiri urgențe, iar copiii sunt consultați de medicul specialist. Viroza apare la toți copiii, în special la cei până în 7 ani, cu o imunitate scăzută. În cazul sugarilor, simptomele se complică și pot ajunge la pneumonie sau alte afecțiuni. În funcție de rezultatele investigațiilor, pacienții rămân internați sau sunt trimiși la domiciliu cu tratament”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Amintim că în sezonul gripal din 2020, la Iași au fost înregistrate cinci decese din cauza unor complicații ale gripei .
Recomandările medicilor pentru prevenirea îmbolnăvirii
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează populația că în această perioadă predispoziția la contaminare este foarte mare și oferă o serie de sugestii de prevenție. Aceștia sugerează ieșenilor să evite aglomerațiile urbane și contactul cu persoanele bolnave. Totodată, să se spele pe mâini mai des decât de obicei, să izoleze bolnavul de restul familiei într-o cameră luminoasă și încălzită. Bolnavul va utiliza batiste igienice în caz de tuse sau strănut, încăperile și birourile se vor aerisi și se va menține temperatura de 18-20 de grade Celsius. Copiii și adulții bolnavi vor rămâne la domiciliu pentru evitarea transmiterii virusurilor în comunitate.