Prima pagină » International » Autoturismele înmatriculate în Belarus nu vor mai putea intra pe teritoriul Uniunii Europene
Autoturismele înmatriculate în Belarus nu vor mai putea intra pe teritoriul Uniunii Europene

Autoturismele înmatriculate în Belarus nu vor mai putea intra pe teritoriul Uniunii Europene

22 iul. 2024, 15:00,
în International

Începând cu 18 iulie 2024, autoturismele înmatriculate în Belarus nu vor mai putea intra pe teritoriul Uniunii Europene. Această interdicție se aplică indiferent de naționalitatea proprietarului sau a șoferului.

Interdicție pentru mașinile înmatriculate în Belarus

Conform deciziei Ministerului Economiei și Inovării, până pe 16 august, cetățenii din Belarus care dețin o viză valabilă sau un permis de ședere temporară ori permanentă în UE, și care conduc vehiculul pentru uz personal, vor putea aduce autoturismele lor pe teritoriul Lituaniei, cu condiția ca acestea să nu fie destinate vânzării.

Această scutire nu se aplică vehiculelor deținute de organizații sau utilizate în scopuri comerciale.

Obligativitatea părăsirii teritoriului UE

Mașinile înmatriculate în Belarus aflate deja pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să părăsească acest teritoriu până la 18 ianuarie 2025. Până la această dată, aceste vehicule pot circula, fi importate și înmatriculate în Lituania. După această dată, conducerea acestor vehicule pe teritoriul UE va constitui o încălcare a legislației, proprietarii riscând amenzi și confiscarea autoturismelor.

Interdicția nu se aplică autoturismelor înmatriculate în Belarus cu plăcuțe diplomatice, atunci când sunt utilizate pentru misiuni diplomatice și consulare sau pentru transportul organizațiilor internaționale care beneficiază de imunitate conform dreptului internațional. Această scutire se aplică și vehiculelor destinate uzului personal al personalului diplomatic și al membrilor familiilor lor.

Măsuri similare în Letonia

Recent, Letonia a anunțat că va interzice intrarea autoturismelor înmatriculate în Belarus pe teritoriul său. Această măsură a intrat în vigoare pe 16 iulie, fiind parte dintr-un nou pachet de sancțiuni al UE care aliniează sancțiunile împotriva Belarusului cu cele impuse Rusiei. Alte țări membre ale UE, precum Polonia, Estonia, Lituania și Finlanda, alături de Norvegia, au interzis deja anul trecut intrarea vehiculelor cu numere de înmatriculare rusești.

Autoritățile din Belarus au calificat această interdicție ca fiind o „lovitură pentru oamenii obișnuiți”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoly Glaz, a declarat că Belarus nu intenționează să adopte măsuri similare împotriva cetățenilor letoni. El a subliniat că Belarus este deschis să promoveze contactele cu vecinii săi și că procedurile existente permit letonilor să viziteze Belarus fără viză. Decizia Letoniei va afecta în special familiile mixte și cetățenii care călătoresc pentru a-și vizita rudele sau pentru turism.

În paralel, Polonia a raportat încetinirea traficului de camioane la granița cu Belarus, ca urmare a noilor sancțiuni. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al vămii poloneze a declarat că Varșovia a încetat să permită trecerea camioanelor din Belarus, agravând tensiunile deja existente între cele două țări.

Relațiile polono-belaruse au devenit și mai tensionate din 2021, când o criză a migranților la frontieră a escaladat, cu oficialii occidentali acuzând Minsk că trimite migranți în Polonia într-un „război hibrid”.

Din cele șase puncte de trecere a frontierei, patru sunt acum închise. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a menționat că nu exclude o închidere completă a frontierei.

Sancțiuni UE împotriva Belarusului

În luna iunie, Uniunea Europeană a convenit asupra unui pachet de sancțiuni împotriva Belarusului pentru a descuraja transporturile de mărfuri rusești care încearcă să evite sancțiunile impuse după invazia Ucrainei.

Activiștii opoziției belaruse au făcut apel la Polonia să închidă punctul de trecere cheie Kukuryki-Kozlovichi pentru a spori presiunea asupra liderului belarus Alexander Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, și a forța eliberarea prizonierilor politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *