Prima pagină » Local » Autostrada Unirii a obținut acordul de mediu pentru tronsonul care traversează județul Iași! A8 va trece prin 21 de localități
Autostrada Unirii a obținut acordul de mediu pentru tronsonul care traversează județul Iași! A8 va trece prin 21 de localități

Autostrada Unirii a obținut acordul de mediu pentru tronsonul care traversează județul Iași! A8 va trece prin 21 de localități

05 aug. 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Autostrada Unirii a obținut avizul de mediu pentru tronsonul care traversează județul Iași. Recent, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a făcut anunțul

În urmă cu câteva zile, Agenția pentru Protecția Mediului Iași a emis acordul de mediu în ceea ce privește construirea autostrăzii A8, tronson care tranzitează județul Iași printr-un număr de 21 de unități administrativ teritoriale.

Autostrada Unirii a obținut acordul de mediu pentru tronsonul care tranzitează județul Iași

Recent, președintele CJ Iași, Costel Alexe, a anunțat faptul că Agenția pentru Protecția Mediului a emis acordul de mediu pentru autostrada Unirii, tronsonul ce tranzitează județul.

„Vești bune pentru județul Iași. Agenția pentru Protecția Mediului Iași a luat decizia de emitere a acordului de mediu pentru ceea ce înseamnă autostrada Unirii, autostrada A8, pe raza județului nostru. 91 de kilometri, 21 de unități administrativ teritoriale, de aici, de la Pașcani, din nodul de tip turbion, cel mai mare și mai important nod de tip autostradă din România, până la Iași, Prut și, evident, mai departe, în Republica Moldova. O altă veste bună pentru județul Iași este că avem, astăzi, un constructor desemnat pentru podul de tip autostradă de la Bosia – Ungheni, podul de legătură cu Republica Moldova, ce va fi construit în regim de autostradă cu vamă pe el. Nodul de tip turbion, de la Pașcani, în intersecția A7 cu A8, alte 5 UAT-uri vor beneficia de autostrada A7 de pe raza județului nostru. Practic, aproximativ 27 la sută din UAT-urile județului nostru vor avea autostrada pe raza lor administrativă. Ceea ce este îmbucurător este faptul că administrația județului nostru, toate celelalte administrații locale, entitățile au făcut posibil să avem acest acord de mediu și sunt convins că într-un timp cât se poate de scurt vom avea indicatorii tehnico-economici trecuți printr-o hotărâre de Guvern, iar ceea ce așteaptă comunitatea ieșeană de foarte, foarte mulți ani, practic, să scoatem la licitație proiectarea și execuția pentru ceea ce va însemna cu adevărat dezvoltarea Iașului și a Moldovei. Construim în continuare în județul nostru și aducem dezvoltare întregii Românii”, a declarat Costel Alexe, președinte CJ Iași.

Proiectul segmentului care va fi construit în județul Iași prevede realizarea a 100 de poduri și 14 tunele

Lungimea autostrăzii Iașului va fi de 93,3 km, iar traseul a fost împărțit în patru tronsoane: Moțca – Tg Frumos (31,5 km), Tg Frumos – Lețcani (28,6 km), Lețcani – Iași (17,7 km) și Iași – Ungheni (15,5 km). În ceea ce privește segmentul din județul Iași, sunt prevăzute 100 de poduri și 14 tunele.

Lungimea celor 14 tunelurilor va fi de aproximativ 6 kilometri. Cea mai mare activitate este la începutul traseului, pe segmentul din comuna Moțca, unde sunt pantele mai mari, iar legăturile între autostradă și drumurile locale s-au făcut aproape de nivelul acestora din cauza faptului că nu pot fi construite tuneluri în zonă, fiind distanța de nivel foarte mare. În ceea ce privește termenul de execuție a autostrăzii, acesta este estimat la 36 de luni. Studiul arheologic a fost realizat, însă va fi făcută o monitorizare pe perioada lucrărilor, astfel, în momentul în care apare un sit ce nu este prevăzut în documentație, constructorul va permite descărcarea arheologică. Studiul este aprobat de Ministerul Culturii.

Autostrada Unirii a obținut avizul de mediu pentru tronsonul care traversează județul Iași. Recent, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a făcut anunțul. În următoarea perioadă, vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici în vederea realizării proiectului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *