Prima pagină » Local » Autostrada Iași-Târgu Mureș va fi deschisă în 2026. Legea a fost aprobată de Senatul României. Senatorii USR au vrut să blocheze proiectul
Autostrada Iași-Târgu Mureș va fi deschisă în 2026. Legea a fost aprobată de Senatul României. Senatorii USR au vrut să blocheze proiectul

Autostrada Iași-Târgu Mureș va fi deschisă în 2026. Legea a fost aprobată de Senatul României. Senatorii USR au vrut să blocheze proiectul

23 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Autostrada Iași-Târgu Mureș va fi operabilă până la finalul anului 2026, conform Legii aprobate de Senatul României. Tronsonul spre Târgu Neamț ar urma să fie gata până la finalul anului 2024, conform documentației avizate. Din păcate, senatorii USR s-au abținut de la vot pe motiv de lipsa avizelor de mediu pe traseul autorutei A8.

Autostrada A8 Iași- Târgu Mureș ar urma să fie operabilă până la finalul 2026, în urma unui proiect adoptat de Senatul României. De asemenea, tronsonul spre Târgu Neamț ar urma să fie deschis până la finalul anului 2024. Proiectul a fost adoptat cu 118 voturi și 13 abțineri. Senatorii USR s-au abținut de la vot, nemulțumiți de faptul că nu s-au rezolvat problemele de mediu și că sunt multe arii protejate. Cu toate acestea, Legea de aprobare a OUG nr.105/2020 pentru completarea Legii nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Unirii a trecut de Senatul României. Proiectul urmează să intre la vot în Camera Deputaților pentru a fi adoptat.

Senatorii USR s-au abținut de la vot și au făcut circ în Senatul României

Autostrada Iași- Târgu Mureș a fost avizată de către cei din Senatul României  cu majoritate de voturi. Senatorii USR s-au abținut însă de la vot, susținând că proiectul nu are avizele de mediu. Culmea, cei de la USR au susținut în urmă cu aproape 2 ani că luptă pentru această autostradă, însă votul din Senat a dovedit contrariul. „USR consideră că într-o țară normală nu ar fi trebuit să se voteze în Parlament o lege pentru construcția autostrăzii Iași-Târgu Mureș, dar această investiție nu mai poate întârzia. USR a contribuit substanțial la proiectul de lege prin amendamentele depuse”, au susținut cei de la USR. Însă, în 21 iulie 2020, senatorii USR nu au vrut să adopte proiectul de lege.

Marius Ostaficiuc: „Este de neînțeles această atitudine a parlamentarilor USR, cei care se bat mereu cu pumnul în piept că sunt salvatorii României”

Aleșii din Iași s-au arătat mulțumiți de faptul că Senatul României a adoptat legea privind Autostrada Iași-Târgu Mureș. Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași, s-a arătat însă nemulțumit de atitudinea senatorilor USR, care au vrut să blocheze proiectul.

„Remarc cu mâhnire faptul că aleșii USR din Senat s-au abținut de la vot și nu au dorit ca acest obiectiv să prindă contur. Este de neînțeles această atitudine a parlamentarilor USR, cei care se bat mereu cu pumnul în piept că sunt salvatorii României, cei care susțin că își doresc progres și o Românie curată. Moldova trebuie scoasă din sărăcie, iar Legea Autostrăzii Unirii este poate cel mai important obiectiv care va atrage investitori”, a precizat Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași.

Acesta a menționat că așteaptă explicații din partea conducerii USR Iași pentru ceea ce au făcut colegii lor din Senat. „USR a dovedit că nu vrea binele ieșenilor, a locuitorilor din Moldova și că tot ceea ce au făcut până acum nu reprezintă decât o mare cacealma în prag de alegeri. Nu poți tu ca ales al poporului român să te abții de la un astfel de vot crucial, ca mai apoi să-ți ataci adversarii politici pe motive puerile. Le cer explicații de îndată deputatului Cosette Chichirău, președintele USR Iași, și senatorului de Iași Dan Lungu. De ce nu au sprijinit acest proiect?”, a mai menționat Marius Ostaficiuc

Termene clare pentru Autostrada Iași- Târgu Mureș. Ieșenii vor circula pe ruta spre Târgu Neamț din 2024

Senatorul PSD Vasile Toma a menționat că au fost stabilite termene pentru Autostrada Iași- Târgu Mureș în urma unui amendament pe care l-a susținut.

„Am fixat data de la care se va circula pe autostrada A8. Tronsonul Ungheni-Iași-Târgu Neamț va fi deschis circulației cel mai târziu la data de 31 decembrie 2024, iar tronsonul Târgu Neamț- Târgu Mureș, cel mai târziu, la data de 31 decemebrie 2026. Sunt convins că și colegii deputați vor vota cu celeritate acest amendament. Surpriza amară a venit de la senatorii USR, aceștia nu au votat pentru, ci s-au abținut”, a menționat senatorul Vasile Toma.

Deputatul Petru Movilă cere finanțare pentru autostrada Iași- Târgu Mureș din banii de la Uniunea Europeană

Deputatul Petru Movilă a solicitat finanțare europeană pentru autostrada Iași- Târgu Mureș. În condițiile în care Senatul României a adoptat proiectul, iar România a obținut finanțare de la Uniunea Europeană pentru susținerea economiei afectate de pandemia COVID-19, o parte din fonduri pot fi alocate pentru autoruta A8.

„Din 80 miliarde de euro, 5 trebuie să ajungă la Autostrada Iași – Târgu Mureș. În cursul zilei de ieri, președintele Klaus Iohannis a anunțat că la summit-ul Uniunii Europene, României i-a fost alocată suma de 79,9 miliarde de euro, bani care vor fi redirecționați în sănătate, educație, comunități locale etc. În condițiile în care Autostrada Iași-Târgu Mureș este un proiect de o importanță națională, solicit Guvernului Orban și președintelui Klaus Iohannis să aloce sumele necesare pentru concretizarea investiției”, a menționat deputatul Petru Movilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *