Prima pagină » National » Autostrada așteptată de toți șoferii români. Lucrările ar putea fi gata înainte de termen
Autostrada așteptată de toți șoferii români. Lucrările ar putea fi gata înainte de termen

Autostrada așteptată de toți șoferii români. Lucrările ar putea fi gata înainte de termen

18 iun. 2024, 12:45,
BZI.ro, în National

Autostrada așteptată de toți șoferii români se află în lucru. Autoritățile au anunțat că încă un tronson al autostrăzii Sibiu-Pitești este aproape de finalizare. Lucrările ar putea fi gata înainte de termen.

Autostrada așteptată de toți șoferii români

Tronsonul Curtea de Argeș – Pitești al autostrăzii Sibiu-Pitești, construit de italienii de la compania WeBuild, care au executat și lucrările de ridicare a Podului de peste Dunăre de la Brăila, este aproape gata. Compania italiană a anunțat că lucrările avansează rapid pe cei peste 30 de kilometri. Conform estimărilor constructorului, acest tronson va fi deschis traficului în luna decembrie 2024, cu nouă luni mai devreme decât termenul prevăzut în contractul semnat cu CNAIR.

,,Antreprenorul a mobilizat pe întregul șantier aproximativ 1.040 persoane, ritmul lucrărilor este unul bun, proiectul fiind chiar în avans față de grafic, iar dacă se menține, ar putea fi finalizat la sfârsitul acestui an.”, a declarat Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești are o lungime de 30,35 km și va include conform caietului de sarcini 13 poduri, trei pasaje, un viaduct, trei noduri rutiere la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov, două spații de servicii, două parcări de scurtă durată și mai multe centre de coordonare și întreținere.

,,Acest tronson face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021 – 2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, a declarat  Irinel Ionel Scrioșteanu.

O nouă autostradă pentru români

Se construiește Autostrada Litoralului. Execuția Altenativei Techirghiol, denumită și Autostrada Litoralului va avea o lungime de 30,59 kilometri. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a declarat că a fost trimisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice ANAP documentația de atribuire pentru proiectarea și execuția Altenativei Techirghiol, denumită și Autostrada Litoralului.

Scopul realizării acestui drum de mare viteză constă în construcția unei legături noi și rapide între Autostrada de Centură a Constanței #A4, din zona localității Cumpăna și comuna 23 August, la intersecția cu DN39B, scurtând astfel timpul de deplasare prin creșterea vitezei de călătorie.

Valoarea totală a proiectului este de 5,74 miliarde lei cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin cadrul Programului Transport. Durata contractului va fi de 48 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.

Acest nou drum va fi construit la nivel de autostradă și va avea 30,59 km lungime traseu; 2 benzi de circulație pe sens; 31 structuri (poduri, pasaje, viaducte), inclusiv realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră; spații de servicii (stânga/dreapta); 85 ha perdele forestiere; parcări (stânga/dreapta); centru de Întreținere și Coordonare; 5 noduri rutiere: 1. Nod rutier Cumpăna (km 2+600), 2. Nod rutier între Alternativa Techirghiol și drumul de legătură (km 5+960), 3. Nod rutier conexiune între drumul de legătură și pasajul DN39A – DN39 (km 5+960), 4) Nod rutier DN38 (km 11+000), 5. Nod rutier 23 August (km 30+220). Rămâne de văzut dacă lucrările la Autostrada Litoralului vor fi gata la timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *