Prima pagină » International » Autoritățile spaniole, despre români: Fără ei nu am fi în stare să adunăm recolta
Autoritățile spaniole, despre români: Fără ei nu am fi în stare să adunăm recolta

Autoritățile spaniole, despre români: Fără ei nu am fi în stare să adunăm recolta

26 iun. 2020, 23:22,
în International

Autoritățile spaniole au descoperit nou focar Covid19 în oraşul Fraga, Spania, unde lucrează foarte mulți români. Spania este țara unde au ajuns zeci de mii de români pentru a munci în agricultură. Acum este perioada recoltării fructelor, iar din România au plecat mulți români imediat cum au început să se ridice restricțiile în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru prima dată, micul oraș Fraga a cazat 50 de lucrători sezonieri într-o sala de gimnaziu. La intrare în această clădire tuturor românilor li se verifică temperature corporală, Apoi, muncitorii îşi dezinfectează tălpile și mâinile. După duș, ei pot lua masa şi se pot odihni.

Salariul pe care-l primesc muncitorii români care recoltează nectarine este de 5,25 euro pe oră. Starea de alertă a fost ridicată pe 21 iunie de Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia Covid19 cu peste 28.300 de decese.

„Au fost detectate 250 de cazuri, aproape toate în rândul lucrătorilor sezonieri”, a declarat joi ministerul sănătății.

„Trebuie să nu stigmatizăm muncitorii sezonieri. Avem nevoie de ei să muncească, aşa cum ei au nevoie de noi. Nu putem permite oamenilor să doarmă pe stradă, în situația actuală”, spune primarul Carmen Costa.

În această zonă de nord a Spaniei sunt peste 1.000 de ferme care exportă 80% din fructe, în valoare de 60 de milioane de euro, spune fermierul Ignacio Gramunt.

„Numai în Fraga, sunt angajați 5.000 de lucrători sezonieri care culeg fructele la 35 de grade, iar în zonă sunt 12.000. Fără ei nu am fi în stare să adunăm recolta“, mai spune fermierul spaniol.

Numărul românilor din Spania se apropie vertiginos de 500.000. În ultimii ani au plecat zeci de mii de români, conform datelor INE (Instituto Nacional de Estadistica) Comunitatea românească rămâne în continuare cea de-a doua comunitate străină, după marocani, dar a fost pe primul loc între 2008 și 2013, când a depășit 800.000 de persoane. În medie, în Spania vin câte 100.000 de români pe an pentru a munci în agricultură sau pe șantierele de construcții

Autoritățile din Spania au redeschis drumurile şi frontiera cu Franţa

Traficul a fost reluat duminică între Franţa şi Spania, care a redeschis frontiera sa punând capăt stării de alertă şi unei izolări de aproape 100 de zile pentru a opri epidemia de coronavirus. Spaniolii au putut să îşi întâlnească rudele sau prietenii pe care nu i-au mai văzut din 14 martie.

Guvernul a decretat stare de alertă pentru a coordona lupta contra virusului care a provocat până în prezent 28.322 de decese în una dintre cele mai afectate ţări de pandemie, potrivit Le Figaro. La punctul de frontieră Perthus, între regiunea franceză Occitania şi Catalonia spaniolă, a trecut o maşină la 2 sau 3 minute, de la ora 9.20 dimineaţa, a contatat AFPTV. Trecerile către Franţa au fost mai multe decât către Spania. Maşinile nu se opreau, frontiera fiind deschisă de sâmbătă, de la miezul nopţii.

Cetăţenii Uniunii Europene şi ai altor state membre ale spaţiului Schengen pot intra în Spania şi nu mai sunt obligaţi la o carantină de 14 zile. Portugalia, deocamdată neafectată de coronavirus, a preferat să aştepte până la 1 iulie pentru a deschide frontiera terestră cu Spania.

Spania a intrat în ceea ce a numit „noua normalitate” cu noi reguli de a evita o revenire a infecţiilor. Toţi trebuie să poarte măşti în spaţiile închise şi în aer liber când nu este posibil să menţină distanţa de siguranţă de 1,5 metri cu alte persoane. Accesul în sălile de spectacol, piscine şi plaje, hoteluri şi restaurante rămâne limitat la un procentaj care variază în funcţie de regiuni.

De la 1 iulie, Spania va deschide frontierele către toate statele, în special pentru a salva ceea ce a mai rămas din sezonul turistic. Turismul reprezintă 12% din PIB.

Spania a ridicat starea de alertă: „Rămânem vulnerabili!“, avertizează premierul Pedro Sanchez

Spania a ridicat starea de alertă. Cu câteva ore înainte ca Spania să-şi redeschidă graniţele pentru cetăţenii europeni, premierul Pedro Sanchez a reamintit populaţiei că rămâne vulnerabilă la noul coronavirus şi că trebuie să respecte măsurile de protecţie, relatează AFP.

„Rămânem vulnerabili. Trebuie să rămânem vigilenţi şi să respectăm cu stricteţe măsurile de igienă şi protecţie”, a spus Pedro Sanchez într-o alocuţiune televizată.

„Fiecare dintre noi poate fi un zid în faţa virusului sau o cale de contagiune, depinde de noi”, a insistat el, în timp ce Spania, una dintre ţările cel mai grav lovite de pandemie, cu peste 28.000 de morţi, iese din măsurile severe de izolare după 14 săptămâni.

Spania a ridicat starea de alertă: Străinii nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină

La miezul nopţii, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Spania ridică starea de alertă decretată pe 14 martie şi îşi redeschide frontiera terestră cu Franţa şi porturile şi aeroporturile pentru cetăţenii Uniunii Europene. Portugalia nu îşi va deschide graniţa cu Spania decât la 1 iulie.

Spaniolii se vor putea deplasa în toată ţara. Până acum deplasările erau limitate la provincia sau la regiunea în care locuiau.

Străinii nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină timp de două săptămâni la intrarea în ţară. Dar toate persoanele de pe teritoriul ţării trebuie să poarte în continuare o mască de protecţie în spaţii închise, dar şi în aer liber, atunci când nu este posibilă menţinerea unei distanţe de siguranţă de 1,5 m faţă de ceilalţi.

Guvernul spaniol a revizuit vineri în creştere numărul deceselor provocate de noul coronavirus, la 28.315, după ce acest bilanţ ”îngheţase” de la începutul lunii iunie la 27.136 ca urmare a schimbării metodei de înregistrare, relatează AFP.

Guvernul de la Madrid a schimbat această metodologie la sfârşitul lunii mai cerând regiunilor să notifice individual şi cu o dată precisă cazurile de deces şi să renunţe la practica grupării lor.

Ca urmare a ”divergenţelor” datelor, constatate mai ales din cauza raportărilor întârziate, Ministerul spaniol al Sănătăţii a decis ca bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus să fie ”îngheţat” la nivelul din 7 iunie.

Decesele din cauza COVID-19, anunțate o singură dată pe lună

Epidemiologul-şef al Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon, a recunoscut vineri că această decizie a provocat ”unele controverse” şi i-a adus guvernului acuzaţii de ”dezinformare” în această ţară care este printre cele mai îndoliate de pandemie. El a susţinut însă ”necesitatea actualizării datelor tuturor cazurilor înregistrate” de la începutul epidemiei.

Opoziţia de dreapta a acuzat guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez că încearcă să ascundă numărul real al deceselor, remarcând plusul de circa 43.000 de decese înregistrate în Spania de la jumătatea lunii martie comparativ cu media ultimilor zece ani.

Dar ”nu există nicio confirmare că noul coronavirus” a fost cauza acestor decese suplimentare, a replicat Fernando Simon.

Totuşi, guvernul spaniol nu a comunicat nici până la ora actuală numărul deceselor la nivel naţional în azilele de bătrâni, decimate de COVID-19, mai ales în regiunea capitalei Madrid.

Pe de altă parte, Fernando Simon a asigurat că în prezent epidemia este sub control în Spania, la terapie intensivă fiind 312 de pacienţi, faţă de circa 5.500 în perioada ei de vârf. Dar el a atenţionat că situaţia s-ar putea agrava odată cu deschiderea începând de astăzi a frontierelor acestei ţări pentru cetăţenii europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *