Prima pagină » Economic Local » Autoritățile sanitar-veterinare din Iași iau măsuri pentru combaterea gripei aviare

Autoritățile sanitar-veterinare din Iași iau măsuri pentru combaterea gripei aviare

16 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

După ce a fost confirmat primul focar de gripă aviară din România la o fermă din Maramureș, autoritățile au intrat în alertă și au convocat ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași s-au luat toate măsurile necesare încă de la apariția primelor cazuri în Polonia și apoi Ungaria

. „Gripa aviară se răspândește pe calea aerului, orice pasăre poate fi purtătoare. E o situație mai gravă din acest motiv. Noi luăm toate măsurile necesare pentru ca virusul să nu se răspândească și să ajungă la Iași”, a declarat Gabriel Ciobanu, director al DSVSA Iași.

Situația este sub control

Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din fiecare județ. Potrivit instituțiilor sanitar-veterinare, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației. În urmă cu două săptămâni, fermieri din Iași, dar și din țară, prin Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) au lansat un apel public către autorități întrucât din Polonia, țară unde virusul s-a răspândit rapid, se importă cantități mari de ouă și carne de pasăre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *