Prima pagină » Economic Local » Autoritățile din Iași supraveghează lacul Ciurbești, unde sute de pești morți au creat panică printre localnici. Specialiștii au prelevat probe pentru analize – FOTO/VIDEO

Autoritățile din Iași supraveghează lacul Ciurbești, unde sute de pești morți au creat panică printre localnici. Specialiștii au prelevat probe pentru analize – FOTO/VIDEO

23 mai 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Autoritățile din Iași supraveghează lacul Ciurbești, unde weekendul trecut au fost descoperiți sute de pești morți, iar localnicii au reclamat situația. Specialiștii de la Administrația Bazinală de Ape Prut-Bârlad au igienizat zona și au prelevat probe pentru a descoperi cauza

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au igienizat zona de pe malul lacului Ciurbești din comuna Miroslava din Iași. Sute de pești morți au fost găsiți weekendul trecut, iar localnicii au intrat în alertă. Aceștia spuneau că mirosul era insuportabil și că vor depune reclamații la instituțiile abilitate. Mai mult, autoritățile supraveghează zona și au prelevat probe din apă pentru a stabili cauza morții peștilor.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași s-a deplasat duminică, 21 mai 2023, la acumularea Ciurbești, în vederea verificării informațiilor privitoare la mortalitatea piscicolă înregistrată pe lac. Personalul SGA Iași a contactat administratorul societății care desfășoară activități specifice de piscicultură.

Aceștia au preluat peștii morți de pe luciul de apă. Echipa de la Laboratorul de Calitate a Apei Iași prelevă probe de apă din acumularea Ciurbești, în vederea efectuării de analize fizico-chimice, iar personalul de la SGA Iași monitorizează zona în continuare”, au transmis reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Autoritățile din Iași supraveghează lacul Ciurbești

Mai mult, deși proprietarul lacului a transmis că peștii morți au fost strânși, acest lucru nu s-a întâmplat. Tot proprietarul a transmis că o cauză a acestei situații ar fi suprapopularea lacului, astfel că peștii s-ar fi lovit unul de altul și ar fi murit. Profesorul Silviu Gurlui, cercetător care a fost pe malul lacului duminică, 21 mai 2023, a găsit zeci de exemplare moarte. Specialistul susține că peștii ar fi murit din cauza lipsei de oxigen sau a poluării. Localnicii din zonă se tem de un dezastru ecologic.

Ieșenii reclamă poluarea din diverse zone ale județului

Comisarii de mediu au verificat reclamațiile care se referă la gunoaiele aruncate în diverse zone ale Iașului, care nu sunt amenajate pentru depozitarea deșeurilor, dar și reclamații cu privire la praf, poluare și miros. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au verificat firmele care au activități în domeniul mediului și au aplicat amenzi în valoare de 200.000 de lei. Ca urmare a acestor controale s-au constatat neconformități ce constă în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor, nedepunerea declarației privind obligațiile la Fondul pentru Mediu, lipsa formularelor privind transportul deșeurilor, continuarea activității după încetarea acesteia.

Autoritățile din Iași supraveghează lacul Ciurbești pentru a interveni dacă situația din weekendul trecut se repetă.

Comentarii
  • Da de ce nu ne spuneți și nouă cine este proprietarul? E confidențial? Normal că pute balta. Pe acest iaz am copilărit, am făcut baie, am pescuit, era visul oricărui copil. Acum e al unui proprietar, concesionat. Cine este deci proprietarul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`