În presa din Rusia se precizează faptul că autoritățile din Herson doresc să organizeze un referendum prin care să decidă, sau nu, alipirea de statul condus de Vladimir Putin.
Asta în condiţiile în care autoritățile din Ucraina precizează faptul că înregistrează victorii în regiunea Herson. Informațiile venite din ambele părți sunt contradictorii și nu pot fi considerate ca fiind 100% veridice. Nu sunt verificări din surse independente și este logic faptul că țările beligerante au propria loc modalitate de a oferi informații.
Herson vrea referendum pentru aderarea la Rusia
Autoritățile din regiunea Herson au decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă, a declarat marți, pe canalul său Telegram, Vladimir Saldo, șeful administrației militaro-civil a regiunii.
„Luând în considerare apelurile organizațiilor publice și ale rezidenților din regiune, conducerea administrației Regiunii Herson a decis să organizeze un referendum privind aderarea Regiunii Herson la Federația Rusă. Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului, iar Regiunea Herson va face parte din Rusia, devenind un subiect cu drepturi depline al statului unic”, a scris Saldo.
Consiliul Public al Regiunii Herson i-a cerut lui Saldo să organizeze imediat un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă. Membrii Consiliului au susținut în unanimitate apelul. Potrivit președintelui Consiliului Public, Vladimir Ovcharenko, apelul se bazează pe numeroase sugestii și dorințe ale organizațiilor publice și ale locuitorilor din Regiunea Herson.
Nu este singura dată când s-a organizat un referendum în Ucraina. Vă aducem aminte faptul că, în 2014, Crimeea a decis alipirea către Rusia, fapt ce a dus la lupte grele între militarii ucrainieni și cei ruși.
Rusia ar dori să facă pace, explică Erdogan
Informația asupra referendumului care ar putea fi organizat de către Herson vine în contradicție cu declarațiile recente făcute de Erdogan care susține că Rusia dorește să facă pace. Acesta a menționat faptul că a avut o discuție explicită cu liderul Rusiei, la summitul din Uzberkistan. Erdogan este ferm convins că se vor face pași semnificativi către un acord de pace:
„În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și am avut discuții foarte detaliate cu acesta. Cred că se va face un pas semnificativ înainte”, a declarat preşedintele Erdogan.
În altă ordine de idei, Volodimir Zelenski pare să continuie pe ideea de război și a afirmat recent că este nemulțumit de cantitatea de arme care vin dinspre occident. Președintele Ucrainei consideră că actuala contraofensivă este prea rapidă pentru capacitatea de armament pe care occidentul o livrează în această perioadă. Așadar, pare că războiul nu se va opri în perioada care urmează mai ales din cauza politicilor actuale a celor două forțe beligerante. În schimb, Europa scârție din toate încheieturile în contextul în care energia pe care o cumpără este din ce în ce mai scumpă, iar la iarnă s-ar putea să nu mai aibă ce cumpăra.